Meisje op gazon

Een gezond gazon behoeft de nodige zorg. Door de juiste handelingen te treffen op het goede moment kan je jouw gazon een stevige duw in de rug geven. Gebruik deze onderhoudskalender als leidraad doorheen het jaar.

Januari

Tijdens de wintermaanden is het gazon in rust. Het vraagt bijgevolg ook geen onderhoud. Tijdens natte periodes of wanneer het gras bevroren is, is het aangeraden om de betreding ervan tot het minimum te beperken teneinde beschadigingen te vermijden. Indien u in de winterperiode het gazon moet betreden, probeer dan uw wandelroutes zoveel als mogelijk te variëren om “gangpaden” te voorkomen.

Februari

Neerslag, meststoffen en de planten zelf zorgen na verloop van tijd voor een verzuring van de bodem. De zuurtegraad van de bodem bepaalt in welke mate voedingsstoffen voor uw gazon beschikbaar zijn. Als je later op het jaar jouw gazon gaat bemesten zal een bodem met de juiste zuurtegraad een positief effect hebben op de opname van de voedingsstoffen.  Februari is dan ook de ideale maand om één of meerdere stalen van jouw bodem te nemen teneinde zuurtegraad te laten bepalen. Je kan dit zelf doen mbv een test of door met jouw staaltjes naar een tuincentra stappen alwaar ze deze bepaling meestal ook kunnen doen.

Bij een te zure grond (pH lager dan 6) dien je jouw gazon te kalken. Lees meer over hoe je jouw gazon kunt kalken.

Maart

In maart kan je jouw gazon verticuteren (ontmossen) en bemesten. Enkele tips:

  • Gazon bemesten: Wacht met bemesten tot uiterlijk 3 weken na het kalken. De combinatie van mest en kalk zorgt voor een verminderde opname van de meststoffen. Zorg er maw voor dat de kalk volledig opgenomen is in de bodem alvorens je begint te mesten.
  • Gazon ontmossen of vertucuteren hoef je enkel maar te doen wanneer er mos tussen jouw gras staat. Zorg er echter voor dat je niet gaat verticuteren op een gazon jonger dan 3 jaar. Dit teneinde het gazon niet te beschadigen.

April

Ook in april kan je nog vlot het gazon bemesten. Bemesten doe je in principe verschillende keren per jaar. De eerste keer doe je dit in maart/april. Vervolgens volg je het schema van de gekozen meststof. Gebruik bij voorkeur een organische of langwerkende kunstmeststof. Deze meststoffen zorgen voor een langzame vrijgave van de voedingsstoffen aan jouw gazon. De meeste meststoffen werken gedurende een periode van 3 maanden. Bemest je de eerste keer in maart, dan bemest je de 2e keer in juni en een laatste keer in september. Bemesten na september heeft overigens weinig zin meer.

Mei

In mei is het gras volop aan het groeien. Een goed gazon is een gazon dat regelmatig gemaaid wordt. Regelmatig maaien (min. 1x/week) geeft snelgroeiende onkruiden minder kans om uit te komen en in zaad te schieten.

Lees ook: Hoe maai je jouw gazon

Juni, juli & augustus

In de warme zomermaanden behoeft jouw gazon vooral mest en water. Bemest wanneer de tijd weer aangebroken is (zie uitleg van “april” hierboven) en bewater in droge periodes vroeg in de ochtend of laat ‘s avonds. Het is beter om jouw gazon slechts 1 maal per week véél water te geven dan dagelijks een beetje. Je weet wanneer je jouw gazon moet bewateren als het niet meer terugveert na betreding.

Tip: Bemest enkel als er regen uitgegeven is. Bemesten op hete/warme dagen met veel zon kan ervoor zorgen dat jouw gazon verbrandt.

September

Aangezien onkruiden in september een verminderde groeikracht hebben is dit een ideaal moment om een beschadigd gazon te herstellen. Zo kan je kale plekken in het gazon te herstellen of, indien je nog over geen gazon beschikt, een nieuw gazon aan te leggen. September is tevens de laatste maand om te bemesten.

Gerelateerd aan de aanleg van een nieuw gazon:

Oktober, november & december

Oktober is typisch gezien de maand waarin het gazon fel in groeikracht vermindert. Wanneer het opvalt dat je minder moet beginnen maaien is het aangeraden om het gras minder laag te beginnen afrijden. Een iets hoger afgereden gazon is tijdens de wintermaanden beter bestand tegen de vrieskou. Na de laatste maaibeurt (wanneer het gras niet meer groeit) kan jouw gazon in zijn winterslaap gaan.

In de herfst doe je er goed aan om jouw gazon van afgevallen bladeren van de bomen te ontdoen. Meer onderhoud behoeft het niet.

Tip: Indien u beschikt over een grasmaaier op benzine, probeer dan uit te rekenen hoeveel brandstof u +- nodig zult hebben om het jaar door te komen. Benzine heeft namelijk geen oneindige houdbaarheid en zou na 3 maanden al aan kracht beginnen verliezen. Tevens kan benzine die gedurende de winter in uw grasmachine blijft staan onderdelen beginnen aantasten (Bron: Multitools). Een (duurdere) benzine waarmee je deze problemen niet hebt is deze van Aspen. Deze kan makkelijk de winter door, zélfs het restje wat in jouw grasmachine overblijft. De laatste maand(en) kan je dus overwegen om op Aspen benzine over te schakelen.