Momenteel is het plantseizoen voor planten met blote wortel en kluit voorbij. Vanaf november zijn deze terug beschikbaar. Wenst u toch nu te planten, dan hebben we een assortiment in pot of airpot beschikbaar. Deze kunnen het hele jaar door geplant worden.

Onkruidveld (met steenpuin) voorbereiden voor zaaien

Gras zaaien op een mooie egale ondergrond? Het kan niet gemakkelijker! Echter is de realiteit dikwijls toch wat minder rooskleurig. Veelal staat het stuk grond waar u uw prachtig gazon wil op zien verschijnen nu nog vol onkruid en, indien u pech hebt, ligt het vol steenpuin van een voorafgaande bouw.

Hoe gaat u dan het beste te werk?

Het steenpuin verwijderen of bedekken

Als eerste stap dient u het steenpuin zoveel mogelijk te verwijderen. Hebt u de luxe om een kraan(tje) te gebruiker/huren, dan kan u het puin afgraven.

Is er echter meer steenpuin dan u de baas kunt, en kan de grond gerust nog wat opgehoogd worden, dan kan u ervoor kiezen nieuwe grond te storten op het (zoveel mogelijk geëgaliseerde!) steenpuin.
Zorg er dan echter wel voor dat u minstens 25 à 30 cm nieuwe grond aanvoert. Dit laat u toe om later het gras (of eventueel onkruid dat ondertussen weer bijgegroeid is) terug in te frezen. Dit moet u bij voorkeur tot 20 cm diep doen, wat 30 cm nieuwe grond geen overbodige luxe maakt zodoende geen steenpuin naar boven te frezen.

Onkruid infrezen met steenpuin op een lage diepte

Hebt u grond gestort op het steenpuin, maar vreest u dat deze grond niet dik genoeg ligt, dan gaat u best zo voorzichtig mogelijk te werk. Zorg er eerst voor dat het onkruid/gras of beplanting volledig doodgespoten wordt met Roundup of Glyfall. Wacht voldoende lang alvorens te beginnen frezen zodat het onkruid voldoende afgestorven is en al een beetje begint te verteren (minimum 3 weken).

Maak vervolgens gebruik van een frees met lage diepgang. Zo bestaan er reeds frezen die slechts 10 cm diep gaan. Hoe meer u met de frees over het stuk grond gaat, hoe fijner de kluiten vermalen worden. Ga er daarom minstens 2 keer over. Eén keer in de lengte en één keer in de breedte. U zal merken dat u bij elke freesbeurt een beetje dieper gaat. Probeer daarom tussen 2 freesbeurten het geheel om te spitten.

Door het omspitten tussen freesbeurten in bereikt u tevens het beste resultaat. Hoe meer werk u in dit proces steekt, hoe minder u achteraf nog kluiten zal moeten uitharken.

Alvorens de laatste freesbeurt

Alvorens de laatste freesbeurt doet u er goed aan een bodemverbeteraar toe te voegen (zo’n 3 cm dik). Bij het frezen vermengt u de bodemverbeteraar met de bestaande grond en zorgt u voor de ideale startbodem voor uw gras.

Laat vervolgens de grond een week of 2 rusten zodat het geheel wat kan zakken en verteren. Verwijder om de paar dagen onkruid dat er eventueel weer doorkomt.

Het geheel egaliseren

Na 2 weken rust harkt u het geheel egaal. Komen er nog wat zoden naar boven, verwijder deze zoveel als mogelijk.

U kan het harken ook vervangen door over de grond te gaan met een rotoreg. Dat is iets duurder als u hem moet huren, maar geeft een snel en proper resultaat. Het vermaalt tevens de grotere kluiten fijn waardoor u een perfect resultaat krijgt.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.