Momenteel is het plantseizoen voor vaste planten, struiken en hagen voorbij, alsook voor bomen met blote wortel of kluit. Vanaf september/oktober zijn deze terug beschikbaar. Solitaire bomen, lei- en dakbomen en vormbomen in pot kunnen wel nog geleverd en aangeplant worden. Contacteer ons voor advies via het contactformulier op de website.

Uw gras maaien

Gras maaien… kan het nog eenvoudiger? Toch houdt u best rekening met enkele tips van de profs om een gezonde grasmat te bekomen en te blijven behouden.

Het gras te kort afrijden of het te lang laten worden, het kan het begin zijn van bruine zones, mos of zwak gras.

Wanneer gras maaien?

Afhankelijk van wanneer de winter uit het land is, begint het gras gemiddeld te groeien vanaf maart tot en met oktober. Hoeveel keer u maait hangt af van hoe snel het gras groeit. Hebt u net gezaaid en/of bemest, dan kan het zijn dat u het gras om de paar dagen al moet afrijden.

De gouden regel is dat u beter het gras regelmatig maait, dan dat u het te lang laat worden en er dan met veel moeite doorheen moet duwen.

In het voorjaar maait u het gras af tot zo’n 3 cm zodat het alle kansen krijgt zich te herstellen van de winter. In de zomer kan u het tot 1,5 cm afrijden tenzij er gedurende een langere periode geen regen gevallen is. In het laatste geval doet u er goed aan het gras te beschermen tegen uitdroging en rijdt u het af tot zo’n 2,5 cm.

Welke grasmaaier kiezen?

Er bestaan verschillende soorten maaiers. De keuze laat u best afhangen van de grootte van uw grasperk. Hieronder kan u enkele suggesties vinden voor elke omvang grasperk:

  • 1 tem 100 m2: manuele grasmaaier (duwer) of elektrische maaier
  • 100 tem 500 m2: elektrische of gemotoriseerde grasmaaier (duwer of zelftrekker)
  • 500 tem 1000 m2: gemotoriseerde grasmaaier (zelftrekker)
  • > 1000 m2: gemotoriseerde grasmaaier (zelftrekker) of een tractor grasmaaier

Verder hebt u bij de verschillende types grasmachines ook nog de keuze tussen een maaier die gras mulcht ofwel opvangt. Meer hierover kan u hieronder lezen.

Maait u liever niet zelf, dan kan u ook nog een maai-robot kopen. Dergelijke robots rijden het gras zeer frequent af en mulchen het gras. Dit wil zeggen dat u deze niet moet legen en hij op automatische piloot uw volledig grasperk kan maaien.

Gras mulchen of opvangen?

Een grasmaaier met mulchfunctie vermaalt het gras zo fijn dat het afgereden gras terug op het grasperk verspreid kan worden tijdens het maaien. Dit gemulchte gras zorgt dan ook voor voeding voor het bestaande gras en is een effectief hulpmiddel in het voorkomen van mos.

Hiervoor moet u in de plaats wel minstens 1 keer per jaar uw gras verticuteren om verstikking van de ondergrond tegen te gaan.

Bij grasmaaiers waar u het gemaaide gras opvangt, kan u het gras iets langer laten worden alvorens u het maait. Dit wil niet zeggen dat u lang moet wachten om het gras te maaien, maar het geeft iets meer vrijheid dan bij het mulchen.

Idealiter doet u de combinatie van de twee. Het afwisselen van maaien & opvangen en maaien & mulchen zorgt voor het beste resultaat.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.