Momenteel is het plantseizoen voor planten met blote wortel en kluit voorbij. Vanaf november zijn deze terug beschikbaar. Wenst u toch nu te planten, dan hebben we een assortiment in pot of airpot beschikbaar. Deze kunnen het hele jaar door geplant worden.

Frezen: bakfrees gebruiken om grond plantklaar te maken

De aanleg van een tuin gebeurt veelal in verschillende fases: eerst de aanleg van de paadjes, typisch gevolgd door de aanleg van gazon, om dan te eindigen met bomen, struiken en beplanting in perkjes of borders.

Door slim te werk te gaan kunt u veel tijd besparen wanneer u doorheen de verschillende fases loopt, zeker als er tussen elke fase een tijdje zit. Zo doet u er goed aan om op voorhand een tuinarchitect een plan te laten maken, of zelf uw tuinidee in grote lijnen op papier te zetten. Zo kunt u uw tuin alvast indelen volgens bestemming: waar komen de paadjes, waar het gazon en waar de bomen/beplanting/borders.

Geen gazon als tijdelijke oplossing

Op de plaatsen waar u plantenborders wenst aan te leggen is het geen goed idee om gazon in te zaaien als tijdelijke beplanting. Eenmaal u de grond wil gaan bewerken om hem plantklaar te maken (door te spitten/frezen), zijn graszoden een stuk minder gemakkelijk hanteerbaar dan wanneer u het braak laat liggen. Het stuk onkruid rijdt u dan gewoon met het gras mee af.

Wanneer u beslist hebt om tot planten over te gaan kunt u beginnen met de grond te bewerken. Dit kunt u ofwel doen door hem om te spitten (bij kleinere stukjes grond) ofwel door hem om te frezen. Aangezien spitten een vrij lastige en tijdrovende bezigheid is, is frezen in vele gevallen de aangewezen optie.

Een frees kunt u gemakkelijk en tegen een schappelijke prijs huren bij Huurland (www.huurland.be).

In een volgend filmpje leggen we uit wat frezen is en hoe het in zijn werk gaat:

 

Wat na het frezen?

Nadat u klaar bent met frezen is de grond in de meeste gevallen nog niet klaar om te beplanten of te bezaaien. Na het frezen dient u alles te harken en de overgebleven stenen, zoden en andere onregelmatigheden te verwijderen. Ook hierbij kunt u de hulp inroepen van een machine: de rotoreg. De rotoreg zal het gefreesde stuk land/grond nog eens extra verkruimelen, egaliseren en aandrukken. Start u bij het frezen met een stuk grond zonder begroeiing, dan zal u met behulp van een rotoreg een prachtig effen stuk bezaaibare grond bekomen.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.