Momenteel is het plantseizoen voor vaste planten, struiken en hagen voorbij, alsook voor bomen met blote wortel of kluit. Vanaf september/oktober zijn deze terug beschikbaar. Solitaire bomen, lei- en dakbomen en vormbomen in pot kunnen wel nog geleverd en aangeplant worden. Contacteer ons voor advies via het contactformulier op de website.

Uw grond voorbereiden en gras zaaien

Gras kunt u, behalve in de winter, in principe het hele jaar door zaaien. U zorgt er echter best voor dat u niet gaat zaaien net voor een periode van aangekondigde droogte. Ideaal is op een vochtige dag, met vooruitzicht op regen in de komende dagen.

De grond voorbereiden

De voorbereiding om gras te zaaien of matten te leggen is quasi dezelfde. Zorg ervoor dat u de ondergrond eerst vrij maakt van kluiten, stenen en ander afval. Dit kunt u doen door de grond eerst om te spitten of te frezen.

Hark de grond vervolgens mooi gelijk en verwijder nogmaals alle stenen. Dit proces kunt u best minstens 2 maal herhalen zodat u zeker bent dat het grootste deel van de stenen en kluiten verwijderd zijn. De ondergrond moet tot een diepte van 3 cm mooi fijn zijn zodat het gras minimaal moeite moet doen om te schieten.

Het gras zaaien

Vervolgens zaait u het gras in. U kunt dit doen met een strooiwagentje of gewoon met de hand. In het laatste geval neemt u een emmer graszaad bij de hand, grijpt u al wandelend het zaad vast en gooit het met een zwierende beweging in een halve cirkel voor u uit. Loop eerst horizontaal en vervolgens nog eens verticaal over het te bezaaien stuk grond. Zo zorgt u voor een mooie verspreiding van het zaad. Ligt er op bepaalde plaatsen meer zaad dan op andere, maak u dan geen zorgen, dit zal na verloop van tijd allemaal wel mooi gelijk toe groeien.

Zorg voor 3 à 4 kg graszaad per 100 m2 grond.

Hark vervolgens het zaad zachtjes in zodat het een kleine centimeter onder de grond zit.

Na het harken neemt u een stevige rol (van steen, metaal of plastiek opgevuld met water) en rolt u over het terrein zodat alles mooi plat aangedrukt is.

Bevochtig vervolgens lichtjes de aarde door water te vernevelen. Sproei niet overvloedig zodat een modderpoel vermeden wordt.

De eerste weken na het zaaien

Hou minstens de eerste 2 weken de grond mooi vochtig door er water op te vernevelen. Het is belangrijk dat bij droog weer de grond vochtig blijft.

Voorspellen ze echter regelmatig regen, dan hoeft u niet bij te sproeien zolang de grond vochtig is.

De eerste keer maaien

De eerste keer maait u vanaf het gras minstens 10 cm lang is. U maait het dan tot in de helft, en zonder graszak. Het afgemaaide gras kiemt namelijk ook zelf en zorgt voor een snellere dichtere grasmat.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.