Overzicht van tuinklussen in april

April en de lente breken volop los! De bomen beginnen hun groen prijs te geven, vele planten komen in bloei, de temperaturen durven al eens een t-shirt en short toe te laten, ... . Kortom, ideaal weer om in de tuin te vertoeven.

Volgende taken lenen zich perfect om in april uit te voeren:

  • Hou snelgroeiende hagen tijdig bij: verschillende soorten snelgroeiende hagen houdt u best van in het begin bij. Zo kunt u vanaf midden/eind april alvast de taxushagen, ligusterhagen, laurierhagen, ... al eens een eerste beurt geven.
  • Halfheesters (lage struiken) terugsnoeien: halfheesters zoals lavendel en zomerheide kunnen nu teruggesnoeid worden. Het is hierbij belangrijk dat u deze niet te diep terugsnoeit. Dit wil zeggen dat u bij het snoeien zo’n centimeter boven het verhout gedeelte moet blijven.
  • Een onkruidvrije tuin begint NU: jonge ongewenste planten (onkruid) kunnen nu nog gemakkelijk verwijderd worden. Wellicht één van de belangrijkste tips van het moment: begin er nu mee. Ziet u het onkruid bovenkomen, neem dan uw schoffel ter hand of trek het direct uit. Zo geeft u het onkruid geen kans om zich vast te wortelen en kunt u het de rest van het jaar gemakkelijker de baas. Lees er alles over in onze sectie: hoe onkruid voorkomen en/of bestrijden.
  • Het gazon komt tot leven: zo kunt u het gras zaaien, maaien, ontmossen, bemesten, kalken, enzovoort. Alles erop en eraan! U kunt nu uiteraard ook allerhande gazonkwaaltjes aanpakken.
  • Graskanten afsteken: u kunt het gras gemakkelijk proper afsteken. Eventueel kunt u ervoor opteren om de net afgestoken graskanten af te boorden met een rubberen of donkerkleurige plastieken afboording.
  • Zaaien in de moestuin: vanaf de grond opgewarmd is door de voorjaarszon kunt u vanalles beginnen zaaien in uw moestuin: zomer andijvie, bleekselder, courgette, pompoenen, radijzen, knolselder, peterselie, prei, rode kool, spruiten, … .
  • Terrassen en paden onderhouden: maak uw terras en paden proper. De groene aanslag kunt u verwijderen met een hogedrukspuit of anti-algmiddel. Verwijder indien nodig het onkruid tussen de tegels.
  • Maak het tuinmeubilair zomerklaar: in april durft het al eens zomeren. Ideaal weer om de tuinmeubelen en de BBQ uit het tuinhuis te halen en te poetsen. Teak meubelen kunt u reinigen met speciale teak cleaners, aluminium meubelen kunt u reinigen met warm water en niet bijtende detergenten (laat voldoende intrekken), inox meubelen reinigt u gewoon met water en zeep of inoxreiniger. Klaar? Nodig eens wat vrienden of familie uit en geniet volop van een lekker etentje in de tuin.
  • Houdt u rekening met de bij in uw tuin? De bij heeft het de laatste jaren niet gemakkelijk. Het overmatig gebruik van pesticides en de verminderde plantendiversiteit drijven de bijenpopulaties over de rand van uitroeiing. U kunt de bij echter zelf een handje helpen door deze 5 tips te volgen.
  • Insecten in de tuin: het is ook tijd om te denken aan de insecten in uw tuin. Dit kunt u gemakkelijk doen door het plaatsen van een insectenhotel. Een insectenhotel in uw tuin is een speciaal huisje voor kleine beestjes zoals bijen, hommels en vlinders. Het helpt de natuur in uw tuin gezond en vol leven te houden. Deze nuttige beestjes zijn heel belangrijk, want zij helpen de bloemen en planten in de tuin te bestuiven.
  • Valt Pasen in april en bent u van plan om paaseieren te leggen? Neem dan zeker ook hier eens een kijkje: 5 creatieve manieren om paaseieren te verstoppen.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.