Momenteel is het plantseizoen voor planten met blote wortel en kluit voorbij. Vanaf november zijn deze terug beschikbaar. Wenst u toch nu te planten, dan hebben we een assortiment in pot of airpot beschikbaar. Deze kunnen het hele jaar door geplant worden.

Gazon onderhoudskalender: wanneer doet u wat?

Een gezond gazon behoeft de nodige zorg. Door de juiste handelingen te treffen op het goede moment kan u uw gazon een stevige duw in de rug geven. Gebruik deze onderhoudskalender als leidraad doorheen het jaar.

Januari

Tijdens de wintermaanden is het gazon in rust. Het vraagt bijgevolg ook geen onderhoud. Tijdens natte periodes of wanneer het gras bevroren is, is het aangeraden om de betreding ervan tot het minimum te beperken teneinde beschadigingen te vermijden. Indien u in de winterperiode het gazon moet betreden, probeer dan uw wandelroutes zoveel als mogelijk te variëren om “gangpaden” te voorkomen.

Februari

Neerslag, meststoffen en de planten zelf zorgen na verloop van tijd voor een verzuring van de bodem. De zuurtegraad van de bodem bepaalt in welke mate voedingsstoffen voor uw gazon beschikbaar zijn. Als u later op het jaar uw gazon gaat bemesten zal een bodem met de juiste zuurtegraad een positief effect hebben op de opname van de voedingsstoffen. Februari is dan ook de ideale maand om één of meerdere stalen van uw bodem te nemen teneinde de zuurtegraad te laten bepalen. U kan dit zelf doen mbv een test of door met uw staaltjes naar een tuincentrum te stappen alwaar ze deze bepaling meestal ook kunnen doen.

Bij een te zure grond (pH lager dan 6) dient u uw gazon te kalken. Lees meer over hoe u uw gazon kunt kalken.

Maart

In maart kan u uw gazon verticuteren (ontmossen) en bemesten.

Enkele tips:

  • Gazon bemesten: Wacht met bemesten tot uiterlijk 3 weken na het kalken. De combinatie van mest en kalk zorgt voor een verminderde opname van de meststoffen. Zorg er maw voor dat de kalk volledig opgenomen is in de bodem alvorens u begint te mesten.
  • Gazon ontmossen of verticuteren hoeft u enkel maar te doen wanneer er mos tussen uw gras staat. Zorg er echter voor dat u niet gaat verticuteren op een gazon jonger dan 3 jaar. Dit teneinde het gazon niet te beschadigen.

April

Ook in april kan u nog vlot het gazon bemesten. Bemesten doet u in principe verschillende keren per jaar. De eerste keer doet u dit in maart/april. Vervolgens volgt u het schema van de gekozen meststof. Gebruik bij voorkeur een organische of langwerkende kunstmeststof. Deze meststoffen zorgen voor een langzame vrijgave van de voedingsstoffen aan uw gazon. De meeste meststoffen werken gedurende een periode van 3 maanden. Bemest u de eerste keer in maart, dan bemest u de 2e keer in juni en een laatste keer in september. Bemesten na september heeft overigens weinig zin meer.

Mei

In mei is het gras volop aan het groeien. Een goed gazon is een gazon dat regelmatig gemaaid wordt. Regelmatig maaien (min. 1x/week) geeft snelgroeiende onkruiden minder kans om uit te komen en in zaad te schieten.

Lees ook: Hoe maait u uw gazon

Juni, juli en augustus

In de warme zomermaanden behoeft uw gazon vooral mest en water. Bemest wanneer de tijd weer aangebroken is (zie uitleg van “april” hierboven) en bewater in droge periodes vroeg in de ochtend of laat ‘s avonds. Het is beter om uw gazon slechts 1 maal per week véél water te geven dan dagelijks een beetje. U weet wanneer u uw gazon moet bewateren als het niet meer terugveert na betreding.

Tip: Bemest enkel als er regen uitgegeven is. Bemesten op hete/warme dagen met veel zon kan ervoor zorgen dat uw gazon verbrandt.

September

Aangezien onkruiden in september een verminderde groeikracht hebben is dit een ideaal moment om een beschadigd gazon te herstellen. Zo kan u kale plekken in het gazon herstellen of, indien u nog over geen gazon beschikt, een nieuw gazon aanleggen. September is tevens de laatste maand om te bemesten.

Gerelateerd aan de aanleg van een nieuw gazon:

Oktober, november en december

Oktober is typisch gezien de maand waarin het gazon fel in groeikracht vermindert. Wanneer het opvalt dat u minder moet beginnen maaien is het aangeraden om het gras minder laag te beginnen afrijden. Een iets hoger afgereden gazon is tijdens de wintermaanden beter bestand tegen de vrieskou. Na de laatste maaibeurt (wanneer het gras niet meer groeit) kan uw gazon in zijn winterslaap gaan.

In de herfst doet u er goed aan om uw gazon van afgevallen bladeren van de bomen te ontdoen. Meer onderhoud behoeft het niet.

Tip: Indien u beschikt over een grasmaaier op benzine, probeer dan uit te rekenen hoeveel brandstof u ongeveer nodig zult hebben om het jaar door te komen. Benzine heeft namelijk geen oneindige houdbaarheid en zou na 3 maanden al aan kracht beginnen verliezen. Tevens kan benzine die gedurende de winter in uw grasmachine blijft staan onderdelen beginnen aantasten (Bron: Multitools). Een (duurdere) benzine waarmee u deze problemen niet hebt is deze van Aspen. Deze kan gemakkelijk de winter door, zélfs het restje wat in uw grasmachine overblijft. De laatste maand(en) kan u dus overwegen om op Aspen benzine over te schakelen.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.