Bloemen in juni

Volgende taken lenen zich perfect om in juni uit te voeren:

  • Tips om het gazon te maaien: Afhankelijk van hoe snel jouw gras groeit maai je het best 1 a 2x per week. Rij op warme dagen het gras niet te laag af om uitdroging te vermijden. Tevens doe je er ook goed aan om het eerder naar de avond toe af te rijden ipv ‘s ochtends. Pas gemaaid gras droogt namelijk sneller uit en kan zo sneller geel beginnen uitslaan.
  • Het gazon blijven bemesten: Maandelijks het gazon bemesten met gazonmest is aangeraden. Bemest bij voorkeur als er regen voorspeld is en op niet al te hete dagen. De mest kan namelijk het gazon “verbranden”.
  • Geef voldoende water aan planten en gazon: Logisch zou je denken? Maar af en toe eens wat extra water geven wordt al snel vergeten / overgeslaan. Geef bij voorkeur water ‘s ochtends of als de avond gevallen is. Zo vermijd je dat het water aan de oppervlakte verdampt en het de wortels niet kan bereiken. Vermijd tevens water geven in de zon. Het vergrootglaseffect van water in de zon kan namelijk voor verbranding zorgen. Het gazon besproei je bij voorkeur minstens 2x per week langdurig. Op zanderige ondergronden doe je dit zelfs dagelijks op warme dagen.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen: Om te vermijden dat de plant zijn energie moet steken in het produceren van zaden, doe je er goed aan om uitgebloeide bloemen te af te knippen of af te draaien. Het afdraaien van de bloemen is bvb noodzakelijk bij rhododendron. Neem de bloem vast tussen duim en wijsvinger en draai hem zachtjes af.
  • Blijf onkruid voor: Telkens opnieuw, elke week, ga langs de planten en verwijder onkruid dat ondertussen uitgeschoten is. Het is maar een klein werkje als je het frequent doet, en zorgt ervoor dat hardnekkige onkruiden gewoon weg zullen blijven in de tuin.
  • De meeste hagen kunnen in mei/juni gesnoeid wordenLigusterhaagbeuk en beukenhaaglaurierkersbuxustaxus moeten begin juni zeker een eerste beurt krijgen.
  • Controleer op ongedierte: Verzwakte planten (te weinig voeding of water) kunnen sneller last krijgen van ongedierte. Ga regelmatig eens langs jouw planten en controleer of er zich geen ongedierte op genesteld heeft. Verhoog de diversiteit van planten in jouw tuin om ongedierte te voorkomen. Tevens kan je de tuin aantrekkelijk maken voor vogels die al graag eens een insectje eten.