Momenteel is het plantseizoen voor vaste planten, struiken en hagen voorbij, alsook voor bomen met blote wortel of kluit. Vanaf september/oktober zijn deze terug beschikbaar. Solitaire bomen, lei- en dakbomen en vormbomen in pot kunnen wel nog geleverd en aangeplant worden. Contacteer ons voor advies via het contactformulier op de website.

Overzicht van tuinklussen in juni

Sommigen hebben er lang naar uitgekeken naar deze maand en eindelijk is het zo ver: zomer! Uiteraard valt er in juni weer heel wat te doen in de tuin.

Volgende taken lenen zich perfect om in juni uit te voeren:

  • Tips om het gazon te maaien: afhankelijk van hoe snel uw gras groeit maait u het best 1 à 2 keer per week. Rij op warme dagen het gras niet te kort af om uitdroging te vermijden. Tevens doet u er ook goed aan om het eerder naar de avond toe af te rijden ipv ‘s ochtends. Pas gemaaid gras droogt namelijk sneller uit en kan zo sneller geel beginnen uitslaan.
  • Het gazon blijven bemesten: maandelijks het gazon bemesten met gazonmest is aangeraden. Bemest bij voorkeur als er regen voorspeld is en op niet al te warme dagen. De mest kan namelijk het gazon “verbranden”.
  • Geef voldoende water aan planten en gazon: logisch zou u denken? Maar af en toe eens wat extra water geven wordt al snel vergeten of overgeslaan. Geef bij voorkeur water ‘s ochtends of als de avond gevallen is. Zo vermijdt u dat het water aan de oppervlakte verdampt en het de wortels niet kan bereiken. Vermijd tevens water geven in de zon. Het vergrootglaseffect van water in de zon kan namelijk voor verbranding zorgen. Het gazon besproeit u bij voorkeur minstens 2 x per week langdurig. Op zanderige ondergronden doet u dit best zelfs dagelijks op warme dagen.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen: om te vermijden dat de plant zijn energie moet steken in het produceren van zaden, doet u er goed aan om uitgebloeide bloemen af te knippen of af te draaien. Het afdraaien van de bloemen is bvb noodzakelijk bij rhododendron. Neem de bloem vast tussen duim en wijsvinger en draai hem zachtjes af.
  • Blijf onkruid voor: telkens opnieuw, elke week, ga langs de planten en verwijder onkruid dat ondertussen uitgeschoten is. Het is maar een klein werkje als u het frequent doet, en zorgt ervoor dat hardnekkige onkruiden gewoon weg zullen blijven in de tuin.
  • De meeste hagen kunnen in mei/juni gesnoeid worden: liguster, laurierkers, buxus, taxus en haagbeuk en beukenhaag moeten begin juni zeker een eerste snoeibeurt krijgen.
  • Controleer op ongedierte: verzwakte planten (door bvb te weinig voeding of water) kunnen sneller last krijgen van ongedierte. Ga regelmatig eens langs uw planten en controleer of er zich geen ongedierte op genesteld heeft. Verhoog de diversiteit van planten in uw tuin om ongedierte te voorkomen. Tevens kan u de tuin aantrekkelijk maken voor vogels die al graag eens een insectje eten.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.