Het plantseizoen voor bomen met blote wortel is voorbij. Alle bomen en planten in pot of airpot daarentegen kunnen het ganse jaar door geleverd worden.

Lichte snoei van bomen en struiken

Bepaalde soorten bomen en struiken groeien van nature in een mooie vorm en hebben weinig tot geen snoei nodig. Zieke of beschadigde scheuten of zijtakken die in een ongewenste richting groeien kunnen evenwel weggesnoeid worden. Sommige planten kunnen zelfs bederven door te fel terug te snoeien.

Voor welke planten?

Deze manier van snoeien is geschikt voor bepaalde vrijstaande groenblijvende en bladverliezende bomen en struiken die geen krachtige scheuten hebben die moeten worden teruggesnoeid. Deze planten bloeien op het hout van het vorige jaar of het huidige jaar.

Bvb Wintergroene planten: hulst (Ilex), laurier (Laurus), aardbeiboom (Arbutus)

Bvb Bladverliezende planten: Japanse esdoorn (Acer palmatum), krentenboompje (Amelanchier lamarckii), bladverliezende azalea (Rhododendron sp.), bloeiende kornoelje (Cornus kousa), toverhazelaar (Hamamelis), Magnolia, sering (Syringa)

Wanneer snoeien?

Snoei op het einde van de winter of in het begin van de lente. Let wel, sommige loofbomen (bvb de berk) en struiken kunnen bloeden wanneer ze gesnoeid worden op het einde van de winter. Om dit te voorkomen en een snelle genezing van de snijvlakken te vergemakkelijken dient u dergelijke planten te snoeien naar het einde van de zomer toe, of in het begin van de herfst.

De bladverliezende magnolia dient ook eerder naar het einde van de zomer gesnoeid te worden om het risico op afsterven te verminderen.

De bladverliezende azalea en sering dienen echter onmiddellijk na de bloei gesnoeid te worden.

Hoe snoeien?

Snoei deze planten enkel indien nodig. Er is geen noodzaak om deze planten regelmatig te snoeien. Verwijder scheuten die ziek of beschadigd zijn, alsook verstopte en kruisende scheuten. Scheuten die in een ongewenste richting groeien, kunnen ook worden weggesnoeid.

Na het snoeien kunt u een mulchlaag leggen en de bomen en struiken extra voeden.

Specifieke informatie over onderhoud en snoei voor elke plant is te vinden in onze Plantengids.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.