Haagbeuk of beukenhaag snoeien

Snoeien van de beukenhaag

De beukenhaag of haagbeuk heeft de kwaliteit heel veel te vertakken op de plaatsen waar ze getopt worden. Toppen wil zeggen dat je de uiteinden van de takken afknipt (met een manuele of automatische heggenschaar). Dit “toppen” staat dus niet gelijk met “enkel de bovenkant afknippen”, maar kan evengoed aan de zijkant gebeuren.  Top je de haag aan de zijkant, dan zal ze veel dichter worden en voller overkomen. Top je de bovenkant, dan zal de haag eerder naar de zijkanten uitbreiden dan naar de bovenkant. Top daarom de haag enkel aan de bovenkant eenmaal je de gewenste hoogte bereikt hebt. Je topt de haag dan langs boven, zo’n 10cm onder wat jouw ideale hoogte is.

Het toppen langs de zijkant dien je minstens 2x per jaar te doen. Een goede vuistregel is om dit 1 maand na het uitschieten van de eerste bladeren te eerste keer te doen (ten laatste voor de langste dag van het jaar). In september ga je er dan nog een tweede keer over.

Hoe meer je de haag snoeit, hoe mooier ze zal dichtgroeien. Het is dus zeker niet verboden om tussen de 2 gewone snoeibeurten, nog eens met jouw heggenschaar de langste twijgjes af te knippen.

In deze video geven we jou nog enkele praktische tips mee:

1 REACTIE

  1. mijn haagbeuk is veel te hoog geworden ik zou minstens 75 cm willen inkorten enkele tips graag

Comments are closed.