Uw gazon ontmossen en mos voorkomen

1

Het is een van de meest gekende kwaaltjes van het gazon: Mos !

Gazonmossen groeien vaak zeer dicht tegen de bodem en worden bijgevolg niet meegenomen door de grasmaaier. Indien je uw gazon onvoldoende aandacht schenkt, zal het mos naar verloop van tijd het gras volledig verdringen. Dan heb je wel nog steeds een groen perk, maar weinig tot geen gras meer.

Oorzaken van mos in het gazon

Mos in uw gazon ontstaat waar het gras onvoldoende dens is en waar er gedurende een bepaalde periode een teveel aan vocht is.

Hoe beter de opname van het water in de grond en hoe minder licht het mos krijgt, hoe moeilijker het er zal doorkomen en zich zal verspreiden. De grond luchtig houden door het gazon te kalken en het licht beperken door het gras niet te kort af te maaien is dus de boodschap !

Je kan het eigenlijk zo bekijken: Gras en mos leven in competitie met elkaar. Alles wat je doet om het gras zoveel mogelijk kansen te geven zal tevens ten goede komen aan het bestrijden van mos. Je doet er dus ook goed aan het gazon zo goed mogelijk te voeden door bijvoorbeeld het gazon te bemesten.

In de herfst of winter zorg je er best ook voor dat het gazon zoveel als mogelijk vrijgemaakt wordt van afgevallen bladeren.

Mos vanaf het begin van de lente aanpakken

Gras met kruiwagen

Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw gazon te ontmossen.

Bij het mesten in het voorjaar kan je er in de eerste plaats al voor zorgen dat je een meststof met een mosbestrijder te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het gras van in het begin alvast de meeste kansen krijgt.

Hieronder beschrijven we enkele mogelijkheden om het mos te bestrijden.

Biologisch ontmossen

Er bestaan biologische ontmos-meststoffen die ervoor zorgen dat het mos geleidelijk aan vanzelf wegebt. Zo zorg je ervoor dat je niet meer hoef te verticuteren en bezorg je het gras tegelijk wat extra voeding.

Dergelijke ontmossers zijn te verkrijgen bij in de meeste tuincenters.

Verticuteren

Verticuteren wil zeggen dat je de grondlaag waar de mossen en onkruid zich hebben genesteld openbreekt en tegelijk deze mossen en onkruiden verwijderd. Verticuteren doet deugd aan het gazon omdat het verstikkende effect van de mossen ongedaan wordt gemaakt en er terug meer plaats komt om extra gras te laten groeien. Hoe meer gras, hoe minder mos…

Verticuteren kan je ofwel manueel (met een verticuteerhark) of machinaal.

Gazon ontmossen

Bij het verticuteren wordt er een hoop afval gegenereerd, afhankelijk van hoeveel mos je staan hebt. Je kan deze met een brede hark opharken en weg doen.

Nadat alle mos opgeharkt is kan je best terug wat bemesten en kan je eventueel nog wat extra gras bijzaaien op de plaatsen waar weinig gras staat. Heb je volledig kale plekken in het gras, dan lees je hier meer over hoe je deze kale plekken in het gazon kan aanpakken.

Het gazon verluchten

Nadat jouw gazon onkruidvrij is, doe je er goed aan tijdig het gras te verluchten, los van het kalken. Dat kan je doen door om de 20cm een riek in het gras steken (minstens 10cm diep) en deze en wat weer te wiebelen. Als je dit eenmaal in het voorjaar doet, geef je het gras maximale kansen om te groeien en het mos te overheersen!

Ontmossen met ijzersulfaat

Ontmossen met behulp van ijzersulfaat raden we af. Alhoewel het effectief is op het kapotmaken van het mos, heeft het ook een nefaste impact op het milieu. Het sulfaat is giftig en irriterend voor mens en dier. Zo doden ze bijvoorbeeld ook de wormen en andere organismen in het gras. Deze zijn belangrijk voor de goede afvoer van water. Zonder hen gaat het gras minder goed groeien en krijgt mos des te meer kans om er terug door te komen.

Verticuteren in de herfst

Indien je in de lente nog niet al jouw mos weggekregen hebt, kan je in de herfst (midden/eind september) nogmaals verticuteren. Zorg steeds voor een goede bemesting achteraf zodat het gras een goeie scheut kan krijgen en minder plaats laat voor mos. Om diezelfde reden verticuteer je best niet diep in de herfst, wil je het gras nog kans geven om te groeien.

Gerelateerde producten

1 REACTIE

Comments are closed.