De aanleg van een tuin gebeurt veelal in verschillende fases: Eerst de aanleg van de paadjes, typisch gevolgd door het gazon om te eindigen met bomen, struiken en beplanting in perkjes/borders.

Door slim te werk te gaan kan je veel tijd besparen wanneer je doorheen de verschillende fases loopt, zeker als er tussen elke fase een poosje zit. Zo doe je er goed aan op voorhand een tuinarchitect een plan te laten maken, of zelf jouw tuinidee in grote lijnen op papier te zetten. Zo kan je jouw tuin alvast indelen volgens bestemming: Waar komen de paadjes, waar het gazon en waar de bomen/beplanting/borders.

Geen gazon als tijdelijke oplossing

Op de plaatsen waar je plantenborders wenst aan te leggen is het een goed idee om geen gazon in te zaaien als tijdelijke beplanting. Eenmaal je de grond wil gaan bewerken om hem plantklaar te maken (door de spitten/frezen), zijn graszoden een stuk minder makkelijk hanteerbaar dan wanneer je het braak laat liggen. Het stuk onkruid rij je dan gewoon met het gras mee af.

Wanneer je beslist hebt om tot planten over te gaan kan je beginnen met de grond te bewerken. Dit kan je ofwel doen door hem om te spitten (bij kleinere stukjes grond) ofwel door hem om te frezen. Aangezien spitten een vrij lastige & tijdrovende bezigheid is frezen in vele gevallen de aangewezen optie.

Een frees kan je makkelijk & tegen een schappelijke prijs huren (wij gaan deze bij Huurland halen: www.huurland.be).

In bovenstaand filmpje leggen we uit wat frezen is en hoe het in zijn werk gaat.

Wat na het frezen?

Nadat je klaar bent met frezen is de grond in de meeste gevallen nog niet klaar om te beplanten of te bezaaien. Na het frezen dien je alles te harken en de overgebleven stenen, zoden en andere onregelmatigheden te verwijderen. Ook hierbij kan je de hulp inroepen van een machine: De Rotoreg. De rotoreg zal het gefreesde stuk land/grond nog eens extra verkruimelen, egaliseren en aandrukken. Start je bij het frezen met een stuk grond zonder begroeiing, dan zal je met behulp van een rotoreg een prachtig effen stuk bezaaibare grond bekomen.

1 REACTIE

Comments are closed.