Veld onkruid en puin-vrij maken

Gras zaaien op een mooie egale ondergrond? Het kan niet makkelijker ! Echter is de realiteit dikwijls toch wat minder rooskleurig. Veelal staat het stuk grond waar je jouw prachtig gazon wil op zien verschijnen nu nog vol onkruid en, indien je pech hebt, ligt het vol steenpuin van een voorafgaande bouw.

Hoe ga je dan het beste te werk?

Het steenpuin verwijderen of bedekken

Als eerste stap doe je er best aan het steenpuin zoveel mogelijk verwijderen. Heb je de luxe om een kraantje te gebruiker/huren, dan kan je het puin afgraven.

Is er echter meer steenpuin dan je de baas kunt, en kan de grond gerust nog wat opgehoogd worden, dan kan je ervoor kiezen nieuwe grond te storten op het (zoveel mogelijk geëgaliseerde !) steenpuin.

Zorg er dan echter wel voor dat je minstens 25 à 30cm nieuwe grond aanvoert. Dit laat je toe om later het gras (of eventueel onkruid dat ondertussen weer bijgegroeid is) terug in te frezen. Dit moet je bij voorkeur tot 20cm diep doen, wat 30cm nieuwe grond geen overbodige luxe maakt zodoende geen steenpuin naar boven te frezen.

Onkruid infrezen met steenpuin op een lage diepte

Heb je grond gestort op het steenpuin, maar vrees je dat deze grond niet dik genoeg ligt, dan ga je best zo voorzichtig mogelijk te werk. Zorg er eerste voor dat het onkruid/gras of beplanting volledig doodgespoten wordt met Roundup of Glyfall. Wacht voldoende lang alvorens te beginnen frezen zodat het onkruid voldoende afgestorven is en al wat begint te verteren (minimum 3 weken).

Maak vervolgens gebruik van een frees met lage diepgang. Zo bestaan er reeds frezen die slechts 10cm diep gaan. Hoe meer je met de frees over het stuk grond gaat, hoe fijner de kluiten vermalen worden. Ga er daarom minstens 2x over. 1x in de lengte en 1x in de breedte. Je zal merken dat je bij elke freesbeurt een beetje dieper gaat. Probeer daarom tussen 2 freesbeurten het geheel om te spitten.

Door het omspitten tussen freesbeurten in bereik je tevens het beste resultaat. Hoe meer werk je in dit proces steekt, hoe minder je achteraf nog kluiten zal moeten uitharken.

Alvorens de laatste freesbeurt

Alvorens de laatste freesbeurt doe je er goed aan een bodemverbeteraar toe te voegen (zo’n 3cm dik). Bij het frezen vermeng je de bodemverbeteraar met de bestaande grond en zorg je voor de ideale startbodem voor jouw gras.

Laat vervolgens de grond een week of 2 rusten zodat het geheel wat kan zakken en verteren. Verwijder om de paar dagen onkruid dat er eventueel weer doorkomt.

Het geheel egaliseren

Na 2 weken rust neem je een hark ter hand en hark je het geheel egaal. Komen er nog wat zoden naar boven, verwijder deze zoveel als mogelijk.

Je kan het harken ook vervangen door over de grond te gaan met een rotoreg. Dat is iets duurder als je hem moet huren, maar geeft een snel en proper resultaat. Het vermaalt tevens de grotere kluiten fijn waardoor je een perfect resultaat krijgt.