onkruidveld verticulteren

Wanneer gras zaaien?

Gras kan je, behalve in de winter, in principe het hele jaar door zaaien. Je zorgt er echter best voor dat je niet gaat zaaien net voor een periode van aangekondigde droogte.

Ideaal is op een vochtige dag, met vooruitzicht op regen in de komende dagen.

De grond voorbereiden

De voorbereiding om gras te zaaien of matten te leggen is quasi dezelfde. Zorg ervoor dat je de ondergrond eerst vrij maakt van kluiten, stenen en ander afval. Dit kan je doen door de grond eerst om te spitten of te frezen.

Hark de grond vervolgens mooi gelijk en verwijder je nogmaals alle stenen. Dit proces kan je best minstens 2 maal herhalen zodat je zeker bent dat het grootste deel van de stenen en kluiten verwijderd zijn. De ondergrond moet tot een dieptje van 3 cm mooi fijn zijn zodat het gras minimaal moeite moet doen om te schieten.

Het gras zaaien

Vervolgens zaai je het gras in. Je kan dit doen met een mestkarretje of gewoon met de hand. In het laatste geval neem je een emmer graszaad bij de hand, grijp je al wandelend het zaad vast en gooit het met een zwierende beweging in een halve cirkel voor je uit. Loop eerst horizontaal en vervolgens nog eens verticaal over het te bezaaien stuk grond. Zo zorg je voor een mooie verspreiding van het zaad. Ligt er op bepaalde plaatsen meer zaad dan op andere, maak je dan geen zorgen, dit zal naar verloop van tijd allemaal wel mooi gelijk toe groeien.

Zorg voor een 3 a 4 kg graszaad per 100 vierkante meter grond (ofte per are).

Hark vervolgens het zaad zachtjes in zodat het een kleine centimeter onder de grond zit.

Na het harken neem je een stevige rol (van steen, metaal of plastiek opgevuld met water) en rol je over het terrein zodat alles mooi plat aangedrukt is.

Bevochtig de aarde vervolgens lichtjes door water te vernevelen. Sproei niet overvloedig om te vermijden dat het een modderpoel wordt.

De eerste weken na het zaaien

pas groeiend gras

Hou minstens de eerste 2 weken de grond mooi vochtig door er water op te vernevelen. Het is belangrijk dat bij droog weer de grond mooi vochtig blijft.

Voorspellen ze echter regelmatig regen, dan hoef je niet bij te sproeien zolang de grond vochtig is.

De eerste keer maaien

De eerste keer maai je vanaf het gras minstens 10cm lang is. Je maait het dan tot in de helft, en zonder graszak. Het afgemaaide gras kiemt namelijk ook zelf en zorgt voor een snellere dichtere grasmat.

Gerelateerde producten

2 REACTIES

  1. Ik ga mijn grond laten om frezen en herzaaien. Ik heb gehoord dat er een soort bolletjes bestaan, die je door de grond freest. Deze zouden later het vocht absorberen en de grond vochtig houden. Kent er iemand dit en waar kan je het halen?
    Alvast bedankt

Comments are closed.