kiemende tomatenplanten

Tomaten kweken kan je op twee manieren doen. Ofwel ga je vanaf april tomatenplanten kopen op een groentenmarkt of in een tuincentrum, ofwel zaai je zelf de gewenste tomatenvariëteiten (vandaag zijn er al veel websites waar je online de gewenste zaden kunt bestellen, en thuis kunt laten leveren). Optie 1 zorgt ervoor dat je enkele weken tijd kan winnen, optie 2 zorgt ervoor dat je vanaf het begin (=zaaiproces) betrokken bent, dat je zelf kiest welke soorten je zaait, én dat je een uniek gevoel van “voldoening” creëert bij het oogsten.

Vanaf midden maart is de ideale periode om je tomaten te zaaien. Met volgende items dien je rekening te houden=

  1. Maak gebruik van specifieke zaaigrond. Dit geeft als voordeel dat je met zéér lichte grond werkt, die ideaal is om zaad vlot te doen kiemen, en groeien. Daarnaast bevat zaaigrond een minimum aan meststoffen, wat perfect is voor het kiemproces. Je kiest dus best voor “neutrale” grond om te starten
  2. Vul een potje met zaaigrond en strooi je zaad op de zaaigrond uit. Werk vervolgens je zaad oppervlakkig onder de zaaigrond (niet te diep). De regel bij zaaien is, dat je je zaad nooit dieper steekt dan de grootte van zaad
  3. Vervolgens druk je de zaaigrond licht aan
  4. Bij het bevochtigen maak je best gebruik van een plantenspuit (zie foto 1). Dit zorgt ervoor dat je de zaaigrond licht besproeit, en dat je zaad op zijn plaats blijft liggen. Als je met een gieter zou bevochtigen, dan loop je het risico dat je zaad wegspoelt, wat niet de bedoeling is.

Foto 1:
Tomatenplanten bevochtigen

Na een tweetal weken is het zaad ontkiemt, en zijn de eerste zaailingen zichtbaar (zie foto 2). Zolang de temperatuur buiten of in je moestuinserre niet stabiel rond de 15 à 18 graden schommelt, plaats je best je zaaibakken binnen. Dit bij voorkeur op een vensterbank, zodat ze voldoende licht, en zonlichtwarmte krijgen.

Foto 2:
kiemende tomatenplanten

In een eerste fase zal de zaailing groeien, en twee “kiemblaadjes” vertonen (zie foto 3). Wanneer ook naast de kiemblaadjes, andere blaadjes zich ontwikkelen, kan je beginnen “verspenen”. Hoe dit in zijn werk gaat, krijg je binnenkort te zien.

Kiemblaadjes tomatenplantVeel zaaisucces!

Bezorg ons gerust jullie vragen en eventuele suggesties in de commentaar van dit artikel.

Boer Bas

Gerelateerde producten