Hoe verzorgt u tomatenplanten na het verspenen: enkele tips!

Ná het verspenen van uw tomaten-zaailingen, en vóór het definitief uitplanten in de moestuin of serre, dient u rekening te houden met enkele onderhoudstips voor uw tomatenplanten.

Bij het verspenen, geeft u uw plantje een eerste keer écht water – dit zorgt ervoor dat de potgrond in uw bloempotje wat zal inzakken (afbeelding 1).

Afbeelding 1

Wanneer uw tomatenplant wat verder gegroeid is, kan u volgende acties ondernemen:

  • Knip de twee kiemblaadjes af (deze zijn overbodig geworden, en nemen onnodig energie van uw tomatenplant) – u kan deze manueel afknijpen, ofwel met behulp van een tuinschaar (afbeelding 2).
  • Vul het niveau van uw potje volledig op tot aan het oppervlak (afbeelding 3) – het tomatenplantje begint namelijk al wortelhaartjes te vertonen, en hoe meer de steel in potgrond zit, hoe meer water uw tomatenplant zal kunnen opnemen via al deze wortels.

Afbeelding 2

Afbeelding 3

Wanneer u bovenvermelde stap hebt uitgevoerd, kan u best uw tomatenplant aan de onderzijde water geven, en niet meer rechtstreeks aan de steel (dit om het rotten van uw plant te vermijden) – wanneer uw tomatenplanten in een bakje staan (afbeelding 4), dan giet u gewoon water in deze bak, en de wortels van uw tomatenplant zullen via de onderzijde van uw bloempotje het water opzuigen – qua frequentie geeft u minimaal één keer per week voldoende water.

Afbeelding 4


Veel succes!

Boer Bas

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.