Gras afrijden

Volgende taken lenen zich perfect om in maart uit te voeren:

 • Beginnend onkruid verwijderen: Geef onkruid vanaf het begin geen kans om uit te zaaien. Verwijder het onkruid zo snel mogelijk wanneer het begint uit te schieten. Hark goed volgens de regels van de kunst. Lees meer over hoe je onkruid het beste kunt verwijderen.
 • Verwijderen van winterbescherming: Verwijder alle beschermhoezen van de planten zodat ze terug de nodige zuurstof en licht krijgen.
 • Onderhoud gazon: Het gras kan terug gemaaid worden. Vanaf 6 graden begint dit namelijk langzaam terug te groeien. Heb je reeds gekalkt, dan kan je na 3 weken het gazon bemesten. Ook kan je bij veel mos het gras gaan ontmossen.
 • Gazon aanleggen: Heb je nog geen gazon, dan kan je dit in maart gerust doen. Lees meer over hoe je een gazon kunt aanleggen.
 • Planten van zomerbloemen: Maart is de ideale tijd om bloembollen van zomerbloemen te planten. Je kan deze nu makkelijk krijgen in de verschillende tuincenters. Voorbeelden van zomerbloemen zijn dahlia’s, gladiolen, lelies, … .
 • Begin met de eerste snoei: Rozen, fruitbomen (behalve steenfruit- en walnootbomen !), heesters, borders, lavendel,… kunnen in maart gesnoeid worden.
 • Opstart van de moestuin: Eenmaal de grond opgewarmd is kan je van start gaan met het inzaaien van groenten zoals tomaat, aardappelen, radijsjes, wortelen, uien, basilicum, … Zorg er tevens voor de moestuin goed onderhouden is: verwijder plantenresten, verwerk compost, verwijder onkruid en ga op zoek naar slakkeneitjes & verwijder deze.
Moestuinieren met harkje en schopje
 • Graskanten afsteken: Je kan het gras nu gemakkelijk proper afsteken. Eventueel kan je ervoor opteren om de net afgestoken graskanten af te boorden met een rubberen of donkerkleurige plastieken afboording.
 • Herstarten van de composthoop/bak: Het is het ideale moment om de compost terug op te starten. Heb je een bestaande hoop, dan draai je die best met de riek eens goed om en vermeng je er wat vers organisch materiaal tussen. Heb je nog geen compostbak of composthoop, dan kan je er een opstarten met het tuinafval wat je vergaart tijdens de eerste lente opkuis.
 • Uitkuisen en opstarten van de vijver: Verwijder plantenresten, verpot vijverplanten om de de groei in het voorjaar te bevorderen, kuis de filter uit, voeg bacteriecultuur toe om de opstart te versnellen.

1 REACTIE

 1. Geachte,
  Ik heb nogal wat tuinklussen deze maand.
  Da ventsje op de video ziet er wel een werkerke uit.Zou ik die ne keer een paar uur mogen lenen?

  Vg,

  Sonja

Comments are closed.