Tuinhekje

Volgende taken lenen zich perfect om in februari uit te voeren:

  • Terrassen, paden en opritten aanleggen of onderhouden: In de tuin groeit er nog niet veel, en eenmaal het mooie weer doorbreekt wil je uiteraard ten volle beginnen genieten van de tuin. Heb je nog geen terrassen/paden, dan kan je dit nu perfect doen. Ook kan je bestaande opritten, paden en terrassen nu best reinigen. Doet dit met biologisch afbreekbare onderhoudsproducten of met een hogedrukreiniger. Let echter wel op; bij het gebruik van hogedrukreinigers kan je de tegels/stenen beschadigen en verruwen waardoor er zich naar verloop van tijd nog meer vuil op zal vasthechten. Hou bijgevolg voldoende afstand tussen de sproeikop en de stenen. Werk af met wit zand zodat de voegen terug opgevuld worden en onkruid in de lente minder kans krijgt. Lees ook hoe je onkruid tussen tegels kunt verwijderen.
  • Onderhoud tuinhuisjes en andere tuinconstructies: Doe een ronde van alle tuinconstructies, geef hen waar nodig een lekje verf of, indien nodig, kan je hen eens een gronderige beurt geven met verf.
  • Dakgoten uitkuisen: De meeste bladeren zijn ondertussen van de bomen gevallen en het regent/sneeuwt veel in deze periode. Hierdoor gaan de bladeren samenkoeken en kunnen ze makkelijk de dakgoten verstoppen. Verwijder de bladeren en alle verstorven materiaal. Gebruik een ladder en neem een emmer mee naar boven zodat je niet alles naar beneden hoeft te gooien. Werk proper af door er eventueel nog eens met een handveegborstel (voor buitengebruik, iets ruwer dus!) door te gaan.
  • Onderhoud gazon: Bij plasvorming kan je de riek op verschillende plaatsen in de grond steken om de afwatering te bevorderen. Eventueel kan je nog een laatste maal compost gooien. Indien het niet meer vriest kan je deze maand reeds een nieuw gazon zaaien of bijzaaien waar nodig. Je kan in februari ook reeds het gazon kalken om de zuurtegraad van de bodem naar beneden te halen.
  • Nestkastjes uitkuisen: Zitten er geen vogels meer in het nestkastje, dan kan je het kastje uitkuisen en controleren op lekkages. Kuis het nestkastje grondig uit met gewoon water (kokend heet) en een borstel. Laat ze goed uitdrogen alvorens ze weer goed stevig op te hangen. Gebruik in geen geval kuisproducten of detergenten !
  • Onkruid wieden: In februari, net voor de groei opnieuw begint, kan je heel eenvoudig onkruid verwijderen. Na het wieden kan je de grond voor bloemborders verrijken met compost. Woel de grond goed om na het aanbrengen van de compostlaag zodat alles zich mooi vermengt en de bloemen in het voorjaar goed kunnen aanslaan. Eventueel kan je de dode bodembedekkers ook aanvullen of vervangen.