Bij op lavendel

Als het lente is dwalen velen hun gedachten snel af naar de bloemetjes en de bijtjes. Echter heerst er in Europa & Noord Amerika de laatste jaren een groot probleem met laatst genoemde.

Bijenkolonies sterven massaal uit en wetenschappers hebben tot op heden nog altijd geen exacte oorzaak gevonden voor deze “Bijenverdwijnziekte” of “Colony collapse disorder”. Bijen verlaten hun bijenkorf en komen niet meer terug, wat de diagnose van het probleem niet bepaald eenvoudig maakt. De oorzaak voor deze massale verdwijning van bijen moeten we hoogstwaarschijnlijk zoeken in het overmatig gebruik van pesticides en de verminderde variëteit van planten in onze omgeving.

Aangezien de bij de belangrijkste bestuiver is van vele planten die cruciaal zijn in de voedselketen van mens en dier, is deze massale sterfte een groot probleem voor de meeste levende wezens op aarde. Het probleem is in sommige landen zelf zo groot dat boeren hun appelboomgaard met de hand moeten bestuiven.

Maar wat kan je nu als hobby-tuinier doen om de bij een handje te helpen? We zetten enkele tips op een rijtje.

Plant bij-vriendelijke planten

Bijen zijn gek op stuifmeel. Wil je de bijen helpen, dan moet je er dus voor zorgen dat je veel planten plaatst die stuifmeel-rijk zijn. Zorg er tevens voor dat er gedurende verschillende periodes in het jaar bijvriendelijke planten in bloei staan. Zo krijgen de bijen gedurende het volledige jaar voldoende voedsel binnen.

Enkele suggesties:

  • Zaai klaver: Heb je een stuk(je) grond braak liggen, zaai er dan klaver. Niet alleen zijn bijen er gek op, het is tevens een heel goede bodembedekker.
  • Plant geurende en fel gekleurde planten zoals lavendel, oregano, tijm, echinacea, boterbloemen, … Bijen houden het meeste van bloemen die geel, paars of blauw zijn.
  • Ook bomen kunnen bijen helpen. Tal van boomsoorten zijn geliefd bij de bij: Esdoorn, appelbomen, perenbomen, meidoorn, pruimelaars, kerselaars, wilgen, acacias, …

Zorg voor huisvesting

Ook bijen hebben een plaats nodig die ze thuis kunnen noemen. Je kan heel eenvoudig een bijenhuis/hotel maken door in een blok hout gaten te boren van verschillende groottes. Zorg voor minstens 20 gaten en varieer ze in breedte van 4 tot 12mm. Zorg ervoor dat de gaten zo’n 10cm diep zijn, niet van voor naar achter doorlopen en glad zijn zodat de vleugels niet beschadigd worden. Dit doe je best door met de boor op en neer te gaan tijdens het boren.

Vervolgens hang je de blok hout op tegen de muur of in een boom. Wil je een echt hotel maken, zorg dan voor een honderdtal gaten. Je zal verschieten hoeveel bijen daarop afkomen !

Hieronder vind je een mooi voorbeeld van een bijenhotel waarbij gewerkt is met doorboorde houtblokken, droge bamboe en dennenappels:

BIjehotel of bijenhuis

Heb je in de nabijheid van jouw bijenhuis/hotel nog een hoop of 2 losse aarde liggen en een permanente plas water, dan geef je jouw bijen een waar luxeresort!

Vermijd het gebruik van pesticides

Pesticides zijn ten alle tijde te vermijden. Ze doen in in de meeste gevallen meer kwaad dan goed en kunnen voor milieuschade zorgen tot lang na het gebruik ervan. Deze schadelijke effecten gelden ook voor de bij. Aangezien bijen nectar en stuifmeel verzamelen, zijn ze uitermate gevoelig aan de schadelijke gevolgen van pesticides.

Heb je je last van ongedeerte op jouw planten of wil je af van jouw onkruid, dan vind je altijd wel een milieuvriendelijke manier om deze aan te pakken.

Heb geen schrik van bijen

Bijen zijn van nature zeer zachtaardig en zullen niet steken tenzij ze zich bedreigd voelen. Zitten er bijen in de tuin, paniekeer dan zeker niet en doe alsof ze er niet zijn mochten ze te dicht in de buurt komen.

Leer de bij beter kennen

Er valt heel wat de leren over bijen. Wil je het op een leuke interactieve manier doen, dan moet je zeker eens de Bijenradar app voor Android & iOS bekijken. Deze app helpt je te evalueren hoe het gaat met de bijen in jouw directe omgeving, welke bij-vriendelijke planten je in jouw tuin kunt zetten en je leert in de app nog eens iets bij over … de bij.