Snoeien van Hydrangea’s

0

De hydrangea is een dankbare plant die welig bloemen geeft doorheen de zomer. Ze fleuren menig perkje op en zijn een ware eye-catcher. Sommige Hydrangeas zoals de Hortensia heeft weinig aandacht nodig, echter geniet menig Hortensia van een regelmatige snoei. Het snoeien bevordert de groei en het uitzicht van de plant. Ook de klimmende hydrangea geniet van snoei, al zal een al te drastische snoei het geven van bloemen verminderen in de jaren die komen.

Voor welke planten?

Verschillende types hydrangeas hebben andere snoei voorkeuren en wensen.

Wanneer snoeien?

De meeste hydrangeas dienen gesnoeid te worden in de late winter of vroege lente. Klimmende hydrangeas dienen gesnoeid te worden eenmaal ze uitgebloeid zijn, naar het einde van de zomer toe.

Hoe snoeien?

  • De uitgebloeide bloem van Hortensia’s (Hydrangea macrophylla) laat je best de winter door aan de plant. Het is niet enkel decoratief, het geeft tevens een zekere vorst bescherming in de winter. De uitgebloeide bloemen verwijder je dan ook best pas na de winter, in de vroege lente.
  • De uitgebloeide bloem van de ¬†“Lacecap Hydrangea” kan echter onmiddellijk na de bloei verwijderd worden en teruggesnoeid worden tot de eerst volgende knop. Op deze manier kunt u een 2 bloei bekomen.

Verder kunt een tweetal van de oudste takken tot op de basis afknippen om de plant zijn energie te bundelen naar de nieuwe takken, die vervolgens meer bloemen kunnen geven. Oudere planten kunt u tevens stevig terugsnoeien tot aan de basis om een vernieuwing van de plant te bewerkstelligen. Hou er wel rekening mee dat de plant slechts bloemen geeft op meerjarig hout en je dus mogelijk dit seizoen geen bloemen zult verkrijgen.

  • Bij de klimhortensia¬†dien je de scheuten na de bloei worden teruggesnoeid. Verwijder de bloemen en takken dit niet naar wens groeien kan je tevens terugsnoeien. Indien een grondige snoei nodig is, doe je er goed aan om de drastische snoei te spreiden over een periode van 3 a 4 jaar. Zo verklein je de plant slechts geleidelijk en kan je blijven genieten van zijn bloemen. Doe je dit niet, dan riskeer je een aantal zomers geen of een verminderd aantal bloemen te hebben.
  • De Hydrangea serrate variant heeft weinig tot geen snoei nodig. Eventueel kunt u de dode bloemen na de bloei verwijderen.
  • Ook voor de Hydrangea paniculata & orborescens is het enkel nodig om de dode bloemen te verwijderen. Echter kunt u in het voorjaar de plant terugsnoeien tot op het niveau van de nieuwe scheuten van het vorige jaar. Door de gezonde scheuten te behouden bemoedig je de bloei en verkrijg je een bossige plant.

De meeste hydrangea’s hebben slechts een beperkte snoei nodig in de vroege zomer. Deze snoei beperkt zich tot het verwijderen van dood hout en het wegsnoeien van verkeerd groeiende takken.

Tuinliefhebber?

Ben je zelf ook zo’n tuinliefhebber? Volg ons dan zeker op Facebook. We posten wekelijks prachtige tuinen als inspiratie voor uw tuin.

Bekijk onze Facebook pagina