Een Japanse Esdoorn planten en onderhouden

0

Japanse Esdoorns zijn makkelijk te onderhouden bomen die graag op een beschutte plaats staan in de half-schaduw. Ze zijn traaggroeiend en geschikt voor zelfs de kleinste tuinen. De Japanse Esdoorns zijn tevens heel populair als bonsai-boompje.

In dit artikel lees je meer over hoe je deze boom kunt aanplanten en onderhouden.

De juiste boom kiezen

De Acer Japonicum (Japanse Esdoorn) is een breed vertakte kleine boom die komt uit de droge, zonnige berbossen van Japan. Hij heeft eerder ronde zeven tot elf puntige en gezaagde lobben die in de herfst geel, oranje en rood worden.

De Acer Palmatum (Japanse Esdoorn) is een boom uit Japan, Korea en China met meer dan duizend cultivars. De bladeren hebben vijf tot zeven lobben en vertonen een mooi kleurenpallet van geel tot amber, rood en paars. Hij ziet er eerder als een struik uit aangezien hij breder dan hoog is.

Een Japanse Esdoorn planten

Wanneer planten?

De Japanse Esdoorn plant je best tussen oktober en maart.

Waar en hoe planten?

 • De Japanse Esdoorn is winterhard maar staat bij voorkeur op een plaats in de half-schaduw, beschut van wind.
 • Soorten met een rode of purperen bladkleur hebben wat zon nodig om hun kleuren volledig tot hun recht te laten komen (bvb de Acer palmatum “Bloodgood”).
 • De bonte esdoorn geniet van de zon maar kan de bladeren verschroeien wanneer hij een plaats in de namiddagzon krijgt.
 • De groenere varianten kunnen de volle zon verdragen.
 • Plant de boom in een licht-zure tot neutrale grond die vochtig maar goed gedraineerd is. Een te vochtige of te droge ondergrond kan zorgen voor bladschruft. Ze doen het echter goed in de meeste gronden. Bij het aanplanten doet u er goed aan compost of bodemverbeteraar in de grond te mengen.
 • De Japanse Esdoorn wortelt vrij oppervlakkig. Zorg ervoor dat je de esdoorn’s hoofdwortels niet te diep plant. Zorg er tevens voor dat er weinig concurrentie is van andere planten in de buurt zodat hij vrij kan doorwortelen.
 • Plant je de esdoorn in een pot, dan zorg je voor een voldoende grote pot met drainage-gaten zodat het water niet blijft staan. Hij houdt niet van een drassige bodem. Je kan bvb met lavasteentjes werken onderaan de pot om het water te draineren. Hou de grond zeker vochtig, maar dus niet drassig.

Snoeien en verzorging

Snoeien

De Japanse Esdoorn heeft van nature een mooie vorm en behoeft een weinig snoeien. Om een mooie vorm te blijven behouden snoeit u best de gehele tak weg. Op deze manier dunt u de struik uit. Snoei enkel puntjes van de takken weg indien deze dood zijn. Snoei nooit meer dan 20% weg. Snoei de Japanse Esdoorn nooit in de late winter of vroege lente, en dit om bloeden te voorkomen.

Er zijn 2 snoeiperiodes:

 1. De lichte snoei doet u in Juli of Augustus.
 2. Indien zwaardere snoei nodig is, dan doet u dit in November of December, wanneer de plant in rust is.

Verzorgen

Geef in droge periodes voldoende water. Zorg er echter voor dat u de grond niet te drassig maakt want hij houdt niet van natte voeten. Geef bij voorkeur water met regenwater om een teveel aan kalk, typisch het geval in leidingwater, te voorkomen.

In de winter bescherm je jongen planten best met een mulchlaag. Potplanten dien je te beschermen bij strenge vorst door isolatiemateriaal aan te brengen. De Japanse Esdoorn is verder perfect winterhard (USDA zones 6 tot 10).

Gekende problemen

Kleur is een belangrijke eigenschap van de Japanse Esdoorn.

 • Om de kleur volledig tot zijn recht te laten komen plant je de Japanse esdoorn best in volle zon met een lichte namiddagschaduw.
 • Bomen met rode bladeren staan niet graag continue in de volle zon.
 • Wanneer er geen mooie herfstkleur optreedt of wanneer planten met een purper blad groenig worden, kan het zijn dat de plant te weinig zonlicht krijgt.
 • Varianten met gele bladeren blijven echter groen in de schaduw.

Ziektes en plagen

 • Potplanten kunnen last hebben van de gegroefde lapsnuitkever.
 • Schildluizen zijn een voorkomend probleem.
 • Zwarte luis kan je afspoelen met regenwater.
 • Dopluizen kan je herkennen door witte bolletjes op de takken en/of onder het blad. In de zomer zijn ze het beste te bestrijden, wanneer de luizen net uitkomen.
 • Phytophthora wortelrot of verwelkingsziekte
 • Meniezwam duidt aan dat de boom aan het afsterven is. Je kan deze herkennen aan de oranje spikkels op de stam / dood hout. Het dode hout wegsnoeien tot op de stam is een laatste strohalm.
Acer Palmatum BloodGood

Tuinliefhebber?

Ben je zelf ook zo’n tuinliefhebber? Volg ons dan zeker op Facebook. We posten wekelijks prachtige tuinen als inspiratie voor uw tuin.

Bekijk onze Facebook pagina