zevenblad

Zevenblad, ook wel geitenpoot, hanenpoot of tuinmansverdriet genoemd, is een plant die op schaduwrijke plaatsen groeit op een vochtige en voedselrijke ondergrond. De plant heeft lange ondergrondse uitlopers, niet-glanzende bladen en draagt vruchten van 3-4 mm lang die zwart worden eenmaal ze rijp zijn.

Hoe verwijder je zevenblad

Zoals de naam “Tuinmansverdriet” al doet vermoeden is de plant heel moeilijk te bestrijden eenmaal aanwezig in de tuin. De juiste methode vinden om de plant te verwijderen is dikwijls kiezen tussen de pest en de cholera. Ofwel ga je voor de arbeidsintensieve methode, ofwel voor de “lelijke” methode ofwel voor de milieuonvriendelijke methode.

Optie 1: Zevenblad manueel verwijderen

Zoals met de meeste hardnekkige planten kan je ze uitputten en doden door telkens het grond uit te trekken vanaf het moment dat het de kop opsteekt.

Stap 1: Neem de riek ter hand en woel de grond wat los door de riek stevig in de grond te steken en er wat mee over en weer te wiebelen. Trek vervolgens de plant met wortel en al uit en probeer zo weinig mogelijk resten achter te laten. Elk restje wortel schiet zo weer uit tot een nieuwe plant.
Gooi de plant niet op de composthoop maar voer ze afzonderlijk af.

Stap 2: Hou het stuk waaruit je zevenblad verwijderd hebt in de gaten en trek elk plantje dat de kop opsteekt onmiddellijk weer uit.

Optie 2: Zevenblad verstikken met een worteldoek of landbouwplastiek

Een minder arbeidsintensieve maar minder fraaie manier om zevenblad aan te pakken is hem te verstikken door hem te bedekken met een worteldoek of een landbouwplastiek. Deze doeken laten geen licht door en zorgen ervoor dat de plant uiteindelijk afsterft.

Hou er wel rekening mee dat je het zevenblad best een seizoen of 2 bedekt laat met dergelijke donkere doeken. Erg mooi ziet dat er natuurlijk niet uit wanneer dit zichtbaar is vanuit de woning.

Tip: Je kan er eventueel voor opteren om de worteldoek of landbouwplastiek te bedekken met boomschors of hakselhout teneinde de tuin er nog iets of wat organisch te laten uitzien.

Optie 3: Vergiftigen

Indien niets nog helpt en het echt niet anders meer kan, kan je nog altijd opteren voor een niet-selectieve systemisch totaalherbicide op basis van glysofaat zoals RoundUp of Panic. Hou er echter rekening mee dat dergelijke onkruidverdelgers uitermate schadelijk zijn voor het milieu en dikwijls een hoop meer kapot maken dan het onkruid alleen!

Zevenblad laat zich niet zo snel klein krijgen, zelfs niet met een onkruidbestrijder op basis van glysofaat. Vermoedelijk zal je met 1 toepassing niet toekomen. Laat tussen elke toepassing minstens een week of 3. Pas enkel toe op een dag met weinig wind teneinde zo weinig mogelijk andere planten aan te tasten. Pas toe op de bladeren van de plant. Het vergif gaat namelijk langs het blad naar de wortel en vernietigt de plant van daar uit.

Zevenblad bij de buren?

Zevenblad komt al wel eens in jouw tuin binnen via de buren. Door een harde plastiek of een andere niet doordringbare of verteerbare materie van minstens 20cm hoog volledig in de grond te steken als afscheiding tussen jouw tuin en die van jouw buur, voorkom je dat zevenblad de tuin binnenkomt. De meeste hagen hebben hetzelfde effect.

Zevenblad opeten

Zevenblad blijkt naast een onkruid tevens een heel lekker kruid te zijn om te verwerken in soepen of gedroogd in slaatjes. Het zou goed zijn tegen reuma en jicht.