Zevenblad bestrijden en verwijderen

Zevenblad, ook wel geitenpoot, hanenpoot of tuinmansverdriet genoemd, is een plant die op schaduwrijke plaatsen groeit op een vochtige en voedselrijke ondergrond. De plant heeft lange ondergrondse uitlopers, niet-glanzende bladen en draagt vruchten van 3-4 mm lang die zwart worden eenmaal ze rijp zijn.

Hoe verwijdert u zevenblad?

Zoals de naam “Tuinmansverdriet” al doet vermoeden is de plant heel moeilijk te bestrijden eenmaal aanwezig in de tuin. De juiste methode vinden om de plant te verwijderen is dikwijls kiezen tussen de pest en de cholera. Ofwel gaat u voor de arbeidsintensieve methode, ofwel voor de “lelijke” methode.

Optie 1: Zevenblad manueel verwijderen

Zoals met de meest hardnekkige planten kan u ze uitputten en doden door ze telkens uit de grond te trekken vanaf het moment dat het de kop opsteekt.

Stap 1: Woel de grond wat los door de riek stevig in de grond te steken en er wat heen en weer mee te bewegen. Trek vervolgens de plant met wortel en al uit en probeer zo weinig mogelijk resten achter te laten. Elk restje wortel schiet zo weer uit tot een nieuwe plant. Gooi de plant niet op de composthoop maar voer ze afzonderlijk af.

Stap 2: Hou het stuk waaruit u het zevenblad verwijderd hebt in de gaten en trek elk plantje dat de kop opsteekt onmiddellijk weer uit.

Optie 2: Zevenblad verstikken met een worteldoek of landbouwplastiek

Een minder arbeidsintensieve maar minder fraaie manier om zevenblad aan te pakken is hem te verstikken door hem te bedekken met een worteldoek of een landbouwplastiek. Deze doeken laten geen licht door en zorgen ervoor dat de plant uiteindelijk afsterft.

Hou er wel rekening mee dat u het zevenblad best een seizoen of 2 bedekt laat met dergelijke donkere doeken. Erg mooi ziet dat er natuurlijk niet uit wanneer dit zichtbaar is vanuit de woning.

Tip: U kunt er eventueel voor opteren om de worteldoek of landbouwplastiek te bedekken met boomschors of hakselhout teneinde de tuin er nog iets of wat organisch te laten uitzien.

Zevenblad bij de buren?

Zevenblad komt wel al eens in uw tuin binnen via de buren. Door een harde plastiek of een andere niet doordringbare of verteerbare materie van minstens 20 cm hoog volledig in de grond te steken als afscheiding tussen uw tuin en die van uw buur, voorkomt u dat zevenblad de tuin binnenkomt. De meeste hagen hebben hetzelfde effect.

Zevenblad opeten

Zevenblad blijkt naast een onkruid tevens een heel lekker kruid te zijn om te verwerken in soepen of gedroogd in slaatjes. Het zou goed zijn tegen reuma en jicht.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.