Onkruid voor en na azijn behandeling

Onkruid tussen tegels verwijderen is wellicht een van de meest vervelende klussen in de tuin. Gelukkig bestaan er een aantal handige trucjes om het onkruid zonder veel moeite weg te krijgen. Eén enkele zullen de pyromanen onder ons zeker graag lezen!

Tip 1: Gebruik strooi- of keukenzout

Strooi het zout uit op de plaatsen waar er onkruid tussen de tegels groeit. Zo’n 20 gram zout per vierkante meter is zeker voldoende. Eventueel kan je er ook voor kiezen om het zout op te lossen in heet water. Het onkruid gaat hierdoor sneller dood door de verschroeiende temperatuur van het water en het zout zorgt ervoor dat het onkruid zich niet snel zal recupereren.

Opgelet! Strooi nooit zout op kalkstenen noch tussen planten die wél moeten blijven bestaan. Het zout is niet alleen dodelijk voor het onkruid, ook jouw gewone planten/hagen kunnen er slecht mee om ! Zorg er tevens voor dat, als je een zoutoplossing sproeit, het zoutwater niet afloopt in planten of gras.

Tip 2: Een onkruidborstel doet wonderen

Een van de meest ecologische manieren om het onkruid tussen voegen te verwijderen zonder jouw rug te moeten bezeren is de onkruidborstel.

De meeste tuincenters hebben dit tevens in huis. Een échte aanrader !

Bekijk ook deze interessante video van Velt VZW

Tip 3: Schoonmaakazijn, zowel tegen onkruid als groenaanslag

Schoonmaakazijn verdund in water is nog zo’n manier om onkruid snel weg te krijgen.

Onkruid voor en na azijn behandeling

Hoe ga je te werk? Wacht op een droge dag alvorens van start te gaan. Op een regenachtige dag is zal het toepassen van de azijn veel minder effect hebben.

Los de schoonmaakazijn op in water zoals aangegeven op de fles. Je kan de oplossing vervolgens uitsproeien door gebruik te maken van een onkruidsproeier of gieter met sproeikop.

Voor het verwijderen van groenaanslag op bvb tuinmeubelen of omheiningen kan je de schoonmaakazijn eventueel onverdund gebruiken.

Let ook hier weer op! Zorg ervoor dat de azijn niet tussen planten kan lopen die je niet kwijt wilt. Vermijd tevens het gebruik op kalksteen en zorg ervoor dat je rubberen handschoenen draagt bij het toepassen van de besproeiing.

Tip 4: Burn it !

Speel je graag met vuur, dan is dit waarschijnlijk jouw optie bij voorkeur !

Net zoals het meeste organische materiaal kan onkruid niet tegen vuur. Een brander die in de bouw tevens gebruikt wordt om roofing mee te branden, kan perfect ingezet worden voor het platbranden van onkruid. Het is niet alleen een ecologische manier van onkruid verwijderen, het is tevens een instant oplossing en houdt jouw voeten goed warm als je het in de winter uitvoert.

Het enige wat je nodig hebt is een brander met liefst een slang van minimum 5 meter en een gasfles.

Let wel op dat je niet te dicht tegen andere plantengroei komt. Buxusplanten bvb kunnen heel snel verbranden door grote hitte, zonder dat dit onmiddellijk zichtbaar is terwijl je bezig bent !

Tip 5: Wat euro’s en een zoon of dochter

Heb je er echt geen zin in, dan kan je met wat zakgeld veel gedaan krijgen bij diegenen die er maar al te graag wat extra van hebben: kinderen ! Geef ze dan wel een van bovenstaande tips mee, als je ze genegen bent (opgelet met tip 3 & 4!). Indien je graag hebt dat er afgezien wordt voor geld, kan je ze ook gewoon een keukenmesje en een emmer meegeven… want manueel uittrekken kan uiteraard ook nog altijd…

Gerelateerde producten:

3 REACTIES

  1. […] Terrassen, paden en opritten aanleggen of onderhouden: In de tuin groeit er nog niet veel, en eenmaal het mooie weer doorbreekt wil je uiteraard ten volle beginnen genieten van de tuin. Heb je nog geen terrassen/paden, dan kan je dit nu perfect doen. Ook kan je bestaande opritten, paden en terrassen nu best reinigen. Doet dit met biologisch afbreekbare onderhoudsproducten of met een hogedrukreiniger. Let echter wel op; bij het gebruik van hogedrukreinigers kan je de tegels/stenen beschadigen en verruwen waardoor er zich naar verloop van tijd nog meer vuil op zal vasthechten. Hou bijgevolg voldoende afstand tussen de sproeikop en de stenen. Werk af met wit zand zodat de voegen terug opgevuld worden en onkruid in de lente minder kans krijgt. Lees ook hoe je onkruid tussen tegels kunt verwijderen. […]

  2. Heb EDIALUX gekocht voor onkruid en mos verdelger. ZGw werking zichtbaar na enkele uren. Na 1 week zijn onkruis en mos gegroeid en mooi groen geworden!!!

Comments are closed.