Eerder testten we al de STIHL HSA 86 uit, een haagschaar op accu uit het professionele gamma van STIHL. Deze keer testen we een machine uit het nieuwe Compact AccuSysteem: De HSA 56 met AK 10 Batterij.

De haagschaar is met zijn 45cm werkblad en batterijduur van 40 minuten geschikt voor de kleinere tuinen. Bekijk hier onze test:

Conclusie

  • De batterij heeft het zo’n 47 minuten uitgehouden, wat langer is dan aangegeven op de website van STIHL. We moeten hier echter wel bijvertellen dat we een najaarssnoei gedaan hebben, waardoor er minder takken op de hagen stonden en er dus minder weerstand was op de haagschaar. Wil je een langere batterijduur, dan kan je opteren voor de AK 20, die zo’n 80 minuten zou moeten meegaan in deze machine.
  • De haagschaar geeft vermogen zoals je die mag verwachten van gelijkaardige haagschaar mét draad.
  • De handligging is goed en de machine voelt goed gebalanceerd aan.  Tevens is ze vrij licht: 3,7kg mét batterij.
  • Dit instapmodel is zo’n 100€ duurder dan zijn broer mét kabel. Heb je echter een tuin met veel hoekjes en kantjes, en heb je geen zin om een kabel achter je aan te trekken of om met koptelefoon een benzinemotor te hanteren, dan valt een accumachine zeker te overwegen.

Bekijk ook: De professionele variant van deze haagschaar

Via onze lezers kregen we regelmatig de vraag of het tegenwoordig te overwegen valt om een haagschaar op accu aan te schaffen. Laag vermogen, een korte batterij levensduur en de prijs waren de hoofdargumenten om géén machine op accu...