Gazon maaien

Gras maaien… kan het nog eenvoudiger? Toch hou je best rekening met enkele tips van de profs om een gezonde grasmat te bekomen en te blijven behouden.

Het gras te kort afrijden of het te lang laten worden; het kan het begin zijn van bruine zones, mos of zwak gras.

Wanneer maaien?

Afhankelijk van wanneer de winter uit het land is, begint het gras gemiddeld te groeien vanaf maart tot en met oktober. Hoeveel je maait hangt af van hoe snel het gras groeit. Heb je net gezaaid en/of bemest, dan kan het zijn dat je het gras om de paar dagen reeds moet afrijden.

De gulden regel is dat je beter het gras regelmatig maait, dan dat je het te lang laat worden en er dan met veel moeite doorheen moet duwen.

In het voorjaar maai je het gras af tot zo’n 3 cm zodat het alle kansen krijgt zich te herstellen van de winter. In de zomer kan je het tot 1,5 cm afrijden tenzij er gedurende een langere periode geen regen gevallen is. In het laatste¬†geval doe je er goed aan het gras te beschermen tegen uitdroging en rij je het af tot zo’n 2,5 cm.

Welke grasmaaier kiezen?

Er bestaan verschillende soorten maaiers. De keuze laat je best afhangen van de grootte van jouw grasperk. Hieronder kan je enkele suggesties vinden voor elke omvang grasperk:

  • 1 tem 100 m2: Manuele grasmaaier (duwer) of electrische maaier
  • 100 tem 500 m2: Electrische- of gemotoriseerde grasmaaier (duwer of zelftrekker)
  • 500 tem 1000 m2: Gemotoriseerde grasmaaier (zelftrekker)
  • > 1000 m2: Gemotoriseerde grasmaaier (zelftrekker) of een tractor grasmaaier

Verder heb je bij de verschillende types grasmachines ook nog de keuze tussen maaier die een gras mulcht ofwel opvangt. Meer hierover kan je hieronder lezen.

Maai je liever niet zelf, dan kan je ook nog een maai-robot kopen. Dergelijke robots rijden het gras zeer frequent af en mulchen het gras. Dit wil zeggen dat je deze niet moet legen en hij op automatische piloot jouw volledig grasperk kan maaien.

Gras mulchen of opvangen?

Een grasmaaier met mulchfunctie vermaalt het gras zo fijn dat het terug op het gras verspreid kan worden tijdens het maaien. Dit gemulchte gras zorgt dan ook voor voeding voor het bestaande gras en is een effectief hulpmiddel in het voorkomen van mos.

Hiervoor moet je in de plaats wel minstens 1x per jaar jouw gras verticuteren om verstikking van de ondergrond tegen te gaan.

Bij grasmaaiers waar je het gemaaide gras opvangt, heb kan je het gras iets langer laten worden alvorens je het maait. Dit wil niet zeggen dat je lang moet wachten om het gras te maaien, maar het geeft iets meer vrijheid dan bij het mulchen.

Idealiter doe je de combinatie van de 2. Het afwisselen van maaien+opvangen en maaien+mulchen zorgt voor het beste resultaat.

1 REACTIE

Comments are closed.