Molshoop in gazon

En mol in de tuin ! De schrik van eenieder die zijn gazon met veel liefde en precisie aangelegd heeft.

Er bestaan verschillende systemen om mollen te verjagen, vangen en/of doden. In dit artikel doen we er een paar uit te doeken.

Waarom zitten er mollen in mijn tuin?

De mol houdt van ondergronden die geschikt zijn om te graven. Te zanderige of te zware grond alsook grond vol stenen hoort niet bij de favoriete ondergronden van mollen. Is de grond goed van structuur, dan leven ze graag daar waar er veel voedsel aanwezig is. Een mol is verlekkerd op wormen, maden, larven, etc…

Heeft jouw tuin de juiste ondergrond en zit er genoeg leven in, dan heb je altijd kans dat er de een of andere dag een mol zijn kop boven de grond komt steken.

Mollen wegjagen

Heb je last van mollen, dan heb je 1 geluk. Een mol is een solitair dier, en de kans is groot dat de verschillende molshopen slechts van 1 mol afkomstig is.

Er zijn 2 dingen waar een mol moeilijk tegen kan: Irritant geluid (zoals bvb trillingen) en bepaalde geuren.

Wegjagen met geluid

Wil je een eenvoudige methode om constant geluid te maken, steek dan een plastic fles in de molshoop met de opening boven de grond. De wind doet de rest van het werk. Het aanhoudende zoemende geluid van de wind zou storend werken voor de mol.

Er bestaan tevens systemen op de markt die je in de grond kan steken en op regelmatige basis een voor de mol irritant geluid produceren.

Wegjagen met geur

Je kan het natuurlijk ook op meerdere fronten tegelijk spelen. Probeer een doorgesneden ui of wat licht geplette look in de molshoop te plaatsen. Dit systeem lijkt voor menig lezer reeds een succesvolle en ecologische toepassing geweest te zijn.

Tevens blijkt de bloem van de keizerskroon bijzonder effectief voor het wegjagen van de mol. De geur van vossen of honden schrikt mollen af en doet hun zoeker naar een andere locatie om “boven water” te komen. De keizerskroon geeft een geur af die dicht bij deze dierlijke geuren komt.

Mollen vangen

Er zijn verschillende manieren om mollen te vangen. Sommige hebben een betere afloop voor de mol dan andere. Hieronder vind je een lijstje van de meest populaire mollenvangers:

  • De mollenkoker: Diervriendelijke methode om mollen te vangen. Door de mollenkoker in de molshoop in te graven, verhinder je de mol de uitgang. Hij kruipt in de koker waarna een luikje zich achter hem sluit. Je kan de mol vervolgens vrij laten op een andere plaats (liefst ergens in een veld ver weg van jouw tuin)
  • De mollenklem: Minder diervriendelijk ! Door de klem in de molshoop of mostgang te plaatsen, vang je de mol op een gelijkaardige manier als je zou doen met een muizenval. Eenmaal toegeklapt kan je dode mol verwijderen.
  • Rookpatronen: Niet diervriendelijk en tevens schadelijk voor mens en andere dieren. De mol wordt bij het plaatsen van een rookpatroon vergast. Je sluit alle ingangen van de mol af en plaatst een rookpatroon in 1 van de ingangen. Het gas doet de rest.