mierenhoop

Niettegenstaande mieren een groot nut hebben in de natuur, kan het soms hinderlijk zijn indien ze mierenhopen maken in het gazon.

Mieren verjagen met geuren

Mieren hebben het niet zo op bepaalde geuren. Zo kan je de mierenhoop versieren met versnipperde ui, koffiedik, geplet knoflook of kruidnagel.

Tevens blijken enkele tuinkruiden ook heel effectief te werken. Heb je rozemarijn, lavendel, brandnetel, goudsbloem of wilde munt in jouw tuin staan? Verzamel er dan plukjes van en leg ze aan de ingang van de mierenhoop.

De mieren doden

Wil je drastischer te werk gaan, dan kan je een mengsel van gist en iets zoet (poedersuiker, siroop, ..) op de mierenhoop gooien. De mieren nemen dit mee tot diep in hun gangen en sterven vervolgens.

Een andere effectieve methode is om de ingang van de nest te overgieten met kokend water, en dit enkele dagen na elkaar.

Mieren verplaatsen

Bij de kleinere hopen werkt dit makkelijker dan het klinkt. Neem een bloempot en vul deze met aarde. Plaats deze vervolgens omgekeerd op de mierenhoop en wacht minstens een week of 2. De mieren zullen zich verplaatsen naar de bloempot en zullen hun eitjes hierin leggen. Vervolgens kan je de bloempot verplaatsen en de aarde weggooien in de vuilbak en/of riool.