Mijn kippen vernietigen het gras

Heb je een deel van jouw gazon/grasperk afgemaakt voor kippen, dan zal je al snel merken dat gewoon gazongras er snel aan zal moeten geloven. Door het veelvuldig scharrelen en pikken vernietigen kippen elk gazon in een mum van tijd.

Wil je vermijden dat de kippen op blote aarde moet lopen (wat al snel een modderpoel wordt), en je ziet het kippenren toch nog het liefst bedekt met een mooie groene graszode, dan moet je het zwaardere geschut onder de grassoorten bovenhalen: weidegras !

Wat is weidegras?

Weidegras is een van de meest productieve grassoorten. Kenmerken voor weidegras zijn:
  • Mooie dichte graszoden
  • Kan heel kort gemaaid worden zonder er schade van te ondervinden. Wordt veel gebruikt in de landbouw om vee op te laten grazen. Het kan dus tegen een stootje.
  • Goede resistentie tegen ziektes
  • Stevige diepe wortels
Dit maakt weidegras uitermate geschikt voor het houden van kippen. Bovendien bevat weidegras een bron van eiwitten die een goede combinatie vormen met granen.

Wanneer gras overwegen in een kippenren?

De bezettingsgraad van jouw kippenren is van cruciaal belang om te beslissen om al dan niet weidegras in jouw ren te zaaien.

Algemeen wordt aangenomen dat je minstens 10 tot 25 m2 per kip nodig hebt om jouw grasmat een gezond leven te gunnen. Hoe meer vierkante meter, hoe beter uiteraard. Heb je minder dan 10 m2, dan kan je ervan op aan dat het gras een korte levensduur beschoren is.

Levensduur van het gras maximaliseren

Om ervoor te zorgen dat het gras telkens voldoende tijd krijgt om te herstellen, kan je de ren beurtelings voor de helft afspannen. Zorg er dan wel voor dat je de minimum oppervlakte per kip behoudt. Zo zal je merken dat je al snel niet veel over hebt wanneer je aan 10 m2 per kip gerekend had, zonder de afspanning.

In het voorjaar kan je tussen het gras ook nog wat tarwe, gerst en haver zaaien om de variƫteit tussen het gras te verhogen.

Hou er tevens rekening mee dat kippen graag eens een “zandbad” nemen. Voorzie daarom nog wat plaats waar de kippen zich rustig kunnen woelen in het zand. Het zorgt er namelijk voor dat de parasieten tussen de veren gedood worden.

Laat het gras ook niet te lang worden. Er zitten meer voedingsstoffen in nieuw gras dan in “oud” gras. Wordt het gras te lang, maai het dan met de grasmaaier.