EKOL 2 composteerbakken resultaat

Cadeau TIP: Waar kan je deze compostbak kopen?

 1. Op http://www.eco-oh.com
 2. In veel gemeentes kan je via de afvaldienst deze compostbak verkrijgen aan een sterk gereduceerd tarief. Neem zeker eerst eens een kijkje op de website van deze dienst in jouw gemeente!

Zelf een compostbak in elkaar knutselen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Tegenwoordig bestaan er goedkope composteerbakken uit kunststof die eenvoudig te monteren zijn én nog eens moduleerbaar zijn ook. Maw, je kan het geheel uitbreiden met zoveel extra bakken als je zelf wil.

In dit artikel beschrijven we het systeem van ECO-oh!, wat je tegenwoordig bijna overal kunt vinden. Ga eens een kijkje nemen op de website van jouw gemeente (recyclage/huisvuil afdeling) en de kans is groot dat je hem tegenkomt.

We raden aan om minstens 2 bakken te voorzien. Echter, met 3 bakken kan je jouw composteerproces optimaliseren.

In dit artikel zetten we een ECO-oh! compostbak + aanbouwmodule in elkaar.

Stap 1: De locatie voorbereiden

Op de locatie waar je de composteerbakken wenst te plaatsen zorg je voor een mooi egale ondergrond, zonder hoogteverschillen. Voor de eerste compostbak heb je een een ruimte nodig van 119 cm x 116 cm (lengte x breedte), voor de 2e moet je 110cm x 116cm voorzien.

Stap 2: De krijtlijnen uitzetten van bak 1

Zet de 4 hoeksteunen uit en schuif de eerste rij wanden in de daarvoor voorziene gleuven. Zet álle onderste wanden vast mbv de bijgeleverde schroeven. Let erop dat de onderkant van elke wand gelijk komt met de onderkant van elke hoeksteun én dat ze waterpas lopen.

Bak 1 uitzetten

Opgelet! Eenmaal je de bak verder in elkaar zet, vijs dan geen enkele paneel, behalve de onderste, langs de voorkant vast. Als je later jouw compost wil keren, kan je op deze manier de vorenste panelen terug wegnemen om makkelijk te kunnen werken.

Stap 3: Bouw op naar boven

Nu wordt het makkelijk. Plaats op elke geplaatste wand het bijgeleverde tussenstukje. Dankzij dit stukje kan je de ruimtes tussen de panelen mooi gelijk maken. Zorg er steeds voor dat de wanden waterpas zijn zodat je, eenmaal bovenaan gekomen, niet met een schuine bovenkant eindigt. Als je waterpas begonnen bent hoef je hier natuurlijk weinig problemen te verwachten.

Gebruik van het tussenstukje + waterpas

De wanden vijs je op deze manier vast, rij per rij:

De wanden vastvijzen

Stap 4: De voorkant afwerken

Wanneer je klaar bent met de 2 zijkanten + achterkant, kan je de vorenste panelen erin schuiven. Gebruik de tussenstukjes om een gelijke afstand tussen de 4 panelen te bewaren. Nogmaals: vijs de bovenste 3 wanden niét vast!

De voorpanelen plaatsen mbv de tussenstukjes

Stap 5: De aanbouwmodule plaatsen

De aanbouwmodule is dien je op dezelfde manier op te bouwen als de eerste bak. Zorg er van in het begin voor dat je waterpas begint en dat de onderkant van de onderste panelen gelijk loopt met de onderkant van de hoekpalen. Indien het niet gelijk loopt, graaf de grond een beetje weg of hoog op mbv wat stenen.

Stap 6: Composteren maar!

Nu ben je klaar om te beginnen composteren. In de eerste bak gooi je al het verse groenafval. Zorg steeds voor een goede mix van groen & bruin afval.

Voorbeelden van groen afval:

 • Keuken afval zoals bladeren van groenten, koffiefilters, aardappelschillen, etc… Nooit bereidde producten (zoals bvb gekookte aardappelen of mayonaise)
 • Grasmaaisel (in beperkte hoeveelheden)
 • … maw, materiaal met veel vocht en weinig structuur

Voorbeelden van bruin afval:

 • Fijne takjes
 • Snoeisel van hagen (bvb beukenhaag) is zowel bruin (takjes) als groen (bladeren)
 • Hooi
 • … maw, materiaal met weinig vocht en veel structuur.

Vanaf het moment dat de compost klaar is in de eerste bak, kan je het overgooien naar de 2e bak (en 3e indien beschikbaar). Vanaf de 2e bak zorg je best voor een afdakje om jouw (semi)rijpe compost te beschermen tegen regen.

Gerelateerde producten

2 REACTIES

 1. Waar kan ik aparte onderdelen bestellen zonder een volledige st te moeten aankopen?

  • Dag Walter,

   Ik kreeg dit antwoord van eco-oh:
   “Voor onze “Garden” producten werken we samen met onze partner Distri Pond (www.distripond.com) voor de distributie. In vele tuincentra vindt u de onderdelen terug.
   Via de website van Distri Pond kan u een verdeler in uw buurt zoeken.”

   Hopelijk kan je hiermee verder!

Comments are closed.