Een tuinontwerp van tuinarchitect Wim Verellen

Iedere persoon heeft wel eens nood aan (eigen) groene en leefbare buitenruimtes. In principe schuilt er in éénieder een creatief talent, en zo kan ook iedereen een tuin ontwerpen. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen een leefbare, beredeneerde, gestructureerde en samenhangende creatie kan uitwerken. Net daarom heb je nood aan een tuinarchitect.

De tuinarchitect is dag in dag uit bezig met vormgeving, beplanting en uitvoering van ontwerpen. Hij weet met zijn kennis en ervaring eerst en vooral in te spelen op de noden en wensen van de klant, om daarna tot een ontwerp te komen dat perfect samengaat met de architectuur van de woning. Een belangrijk aspect daarin is uiteraard het financiële plaatje, dat je samen met je tuinarchitect uitvoerig kan bespreken.

Of een tuinarchitect bij je past, ondervind je uiteraard zelf door op zoek te gaan en je te bevragen bij verschillende tuinarchitecten.

In vakmagazines, via mond-aan-mondreclame, op tuinbeurzen of via een uitgebreide portfolio of website kan je de ontwerpstijl van tuinarchitecten bekijken, om daarna vrijblijvend contact op te nemen met de, naar jouw gevoel, voor jou juiste tuinarchitect.

Vaak is de eerste afspraak niet bindend.
Indien je geen goed gevoel hebt bij een tuinarchitect, zoek je gewoon verder alvorens over te gaan tot het laten uitwerken van het ontwerp. Wanneer overeengekomen wordt dat er een ontwerp zal gemaakt worden, zal de tuinarchitect een zo goed mogelijk beeld van je droomtuin trachten te vormen door te peilen naar je verwachtingen en wensen. Welke verhardingsmaterialen wens je, welke elementen zoals een zithoek, groentetuin of een tuinvijver mogen in het ontwerp opgenomen worden, welke zijn de kansen en beperkingen inzake wetgeving,..

Waar iedereen wel een mooie plant kent voor in de tuin, weet men vaak niet of deze al dan niet geschikt is voor ons klimaat, en of hij woekert of hoe deze te onderhouden. De tuinarchitect weet waarom men een plant wel of beter niet kan gebruiken, in welke combinatie hij het mooist tot zijn recht komt, wat het resultaat is na 10 jaar groei, hoe men de plant snoeit en onderhoudt, of een plant ziektegevoelig is… Hij kan in een ontwerp naar jouw smaak inspelen op kleur- en bloeiperiodes zodat je het hele jaar door een fijne beleving kan ervaren in je tuin.

Verder is de tuinarchitect door zijn dagelijkse bezigheden perfect op de hoogte van nieuwe trends en nieuwe technieken die je als klant nog niet kent en die jou als klant kunnen bevredigen in de zoektocht naar je droomtuin.

Al kan een plan op papier perfect lijken, daarom is het technisch niet altijd uitvoerbaar. Ook daar zal de tuinarchitect met zijn inzicht, ervaring en kennis perfect weten wat een juist en correct aanlegbaar ontwerp is, en al dan niet samen met jou op zoek gaan naar de juiste tuinaanlegger voor de verdere aanleg van het ontwerp. De betere tuinarchitect volgt dan desgewenst ook de werf mee op gedurende het gehele proces van aanleg.