Waarom voor een taxushaag kiezen?

De Taxus ofte Venijnboom (Taxus baccata) is een conifeer die van nature uit de Benelux komt. De Taxus behoudt zijn groene kleur in de winter en laat zich bijzonder goed/mooi snoeien. Dit maakt de plant uitermate geschikt voor vormsnoei of om er een ultra-strakke haag van te maken.

Door zijn vrij lage eisen is de taxus een heel populaire plant als haag. Hij kan zowel op een zanderige als leemgrond geplant worden. Eerder vochthoudende grond dan in zware kleigrond.

Opgelet ! Hebt u paarden of runderen? Gebruik dan geen taxus om hun domein af te maken. De taxusplant is namelijk uitermate giftig!

Niettegenstaande dit wordt met de aanwezigheid van baccatine in de jonge taxus twijgjes, medicijnen gemaakt die gebruikt worden in de strijd tegen kanker.

Uw taxushaag planten

Niettegenstaande zijn lage eisen, moet je bij het aanplanten van een taxushaag er rekening met houden dat deze niet van een natte voeten houdt.

Zorg er bijgevolg voor dat de sleuf die je graaft voor het planten van de taxus goed omgewoeld wordt alvorens je er de plantjes inzet. Dit kan je alvast doen door de sleuf dubbel zo breed te graven als de wortelkluit breed is. Zo zorg je ervoor dat de wortels zonder veel moeite maximaal kunnen groeien. Indien je het vermoeden hebt dat de grond vrij zwaar is, kan je gerust wat lavakorrels, turf, humus of zand onder de aarde mengen. Zo wordt het water beter doorgelaten en staan de wortels sneller in het droge.

Net zoals met de meeste planten, plant je de taxus niet dieper dan hoe hij voorheen in de pot/aarde zat.

Gemiddeld gesproken plant je 3 à 4 taxusplantjes van 50cm groot per lopende meter. Dit aantal hangt uiteraard sterk af van de grootte van de plantjes. Hoe groter, hoe minder je er nodig hebt.

Geef na het planten voldoende water.

Uw taxushaag snoeien

Een taxushaag groeit gemiddeld zo’n 25 à 30cm per jaar. Je dient hem bijgevolg minstens 1x per jaar te snoeien.

Snoeien doe je best wanneer de haag in de schaduw staat of op een bewolkte dag.
Wil je een perfecte taxushaag, dan bereik je sneller een mooi resultaat met een elektrische of gemotoriseerde haagschaar.

Wil je meehelpen aan de strijd tegen kanker, dan kan dat via www.vergrootdehoop.be. Je kan jouw snoeisel kwijt in een van de vele containerparken die met de actie meedoen. Zorg er dan wel voor dat jouw snoeisel afkomstig is van nieuwe jonge twijgen (maximum 30cm lang) en dat je het snoeisel zo proper mogelijk houdt. Dit kan je doen door het op te vangen op een doek of zeil.

Uw taxushaag kleurt bruin?

Bruine verkleuring van een taxushaag duidt meestal op het “verdrinken” van de wortels. Door het langdurig in het water staan van de wortels sterven de wortels af en kan het boompje afsterven.

Indien u deze verschijnselen wilt tegengaan, kunt u best zo snel mogelijk uw taxushaag terug uitgraven (of de geïmpacteerde boompjes) en zorg je dat de grond goed omgewoeld wordt en gemengd wordt met lavakorrels, turf, humus of zand.

Eventueel kunt u ook beendermeel onder de grond mengen om de wortelgroei te bevorderen.

Indien je er snel genoeg bij bent herstelt de taxushaag vlug genoeg van deze bijna verdrinkingsdood !