Ligusterhaag

De liguster is een mooie snelgroeiende dichte haag die afkomstig is van de olijffamilie. De liguster behoudt zijn bladeren tijdens de winter en doet dus perfect dienst voor een permanente afscheiding rondom de tuin. Tevens stelt liguster weinig eisen aan de bodem.

De ligusterhaag planten

Net zoals bij de meeste haagplanten doet u er goed aan de liguster zo snel mogelijk na het verwijderen uit de pot te planten.

Aangezien het vrij goedkope planten zijn hoeft u niet te karig om te gaan met de hoeveelheid plantjes per lopende meter. Gemiddeld worden er 4 tot 5 plantjes per lopende meter geplant. Liguster groeit vrij snel, dus zal het niet lang duren alvorens u uw mooie dichte haag voor elkaar hebt.

Alvorens de plantjes in de grond te plaatsen, dompelt u de kluit eens onder in een emmer met water om ze een goede start te geven. Plaats deze vervolgens in een geul, gooi deze toe en stamp goed aan. Overgiet de plantjes vervolgens met wat water zodat de grond zich mooi rond de wortels nestelt.

De ligusterhaag onderhouden en snoeien

Als de haag een zestal maanden in de grond zit kan u beginnen met eventuele bemesting. Alvorens te bemesten kan u eventueel ook nog wat bijkalken mocht uw grond te zuur zijn. Liguster groeit best op een ondergrond met een neutrale zuurtegraad.

Aangezien de wortels van de liguster maar laag onder de grond groeien kunnen ze gemakkelijk verbranden indien ze blootgesteld worden aan de zon. U kunt verbranding vermijden door een flinke laag compost onder de ligusterhaag aan te brengen.

Aangezien de liguster vrij snel groeit, snoeit u deze best tot 3 keer per jaar. Hiervoor kan u zowel een elektrische, gemotoriseerde of manuele haagschaar gebruiken. De liguster verliest al snel zijn bladeren onderaan indien deze te weinig zon krijgen. Voldoende snoeien en de onderkant iets breder laten dan de bovenkant zijn dingen die u gemakkelijk kan doen om dit bladverlies zoveel mogelijk te vermijden.

Ziektes en schimmels

Door zijn oppervlakkige wortelgroei is de liguster vrij gevoelig voor schimmels en ziektes.

Zorg ervoor dat u nooit te dicht bij de voet van de liguster sproeit tegen onkruid. Scherm de haag af met een plastiek of doek alvorens u sproeit in de buurt van liguster.

Ziet u zieke takken verschijnen? Knip deze dan zeer kort af, zo diep mogelijk in de grond, en vul aan met compost. Over het algemeen herstelt de liguster zich vanzelf.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.