Ligusterhaag

De liguster is een mooie snelgroeiende dichte haag die afkomstig is van de olijffamilie. De liguster behoudt zijn bladeren tijdens de winter en doet dus perfect dienst voor een permanente afscheiding rondom de tuin. Tevens stelt liguster weinig eisen aan de bodem.

De ligusterhaag planten

Net zoals de meeste haagplanten doe je er goed aan de liguster zo snel mogelijk na het verwijderen uit de pot te planten.

Aangezien het vrij goedkope planten zijn hoef je niet te karig om te gaan met de hoeveelheid plantjes per vierkante meter. Gemiddeld worden er 4 a 5 plantjes per lopende meter geplant. Liguster groeit vrij snel dus het zal niet lang duren alvorens je jouw mooie dichte haag voor elkaar hebt.

Alvorens de plantjes in de grond te plaatsen, dompel je de kluit eens onder in een emmer met water om ze een goede start te geven. Plaats deze vervolgens in een geul, gooi deze toe en stamp goed aan. Overgiet de plantjes vervolgens met wat water zodat de grond zich mooi rond de wortels nestelt.

De haag onderhouden en scheren

Als de haag een 6-tal maanden in de grond zit kan je beginnen met eventuele bemesting. Alvorens te bemesten kan je eventueel ook nog wat bijkalken mocht uw grond te zuur zijn. Liguster groeit best op een ondergrond met een neutrale zuurtegraad.

Aangezien de wortels van de liguster maar laag onder de grond groeien kunnen ze gemakkelijk verbranden indien ze blootgesteld worden aan de zon. Je kunt verbranding vermijden door een flinke laag compost onder de ligusterhaag aan te brengen.

Aangezien de liguster vrij snel groeit, snoei je deze best tot 3x per jaar. Hiervoor kan je zowel een elektrische, gemotoriseerde of manuele haagschaar gebruiken. De liguster verliest al snel zijn bladeren onderaan indien deze te weinig zon krijgen. Voldoende snoeien en de onderkant iets breder laten dan de bovenkant zijn dingen die je makkelijk kan doen om dit bladverlies zoveel mogelijk te vermijden.

Ziektes en schimmels

Door zijn oppervlakkige wortelgroei is de liguster vrij gevoelig voor schimmels en ziektes.

Zorg ervoor dat je nooit te dicht bij de voet van de liguster sproeit tegen onkruid. Zet een plaat tegen de haag of scherm het af met een plastiek alvorens je sproeit in de buurt van liguster.

Zie je zieke takken verschijnen? Knip deze dan zeer kort af, zo diep mogelijk in de grond, en vul aan met compost. Over het algemeen herstelt de liguster zich vanzelf.