Laurierhaag

Waarom kiezen voor een laurierhaag?

De Laurierkers (Prunus Lauroserasus) ookwel “Laurier” genoemd staat gekend als een bladhoudende, sterke, snelgroeiende en volle plant. Doordat de laurierkers besjes draagt, die overgens niet eetbaar zijn voor de mens, trekt deze al snel vogels aan in uw tuin.

Uw laurierhaag planten

De laurierkers kan je het hele jaar door planten. Net zoals vele andere planten, doet u er goed aan ze niet tijdens de winterperiode te planten wanneer de vorst in de grond zit.

Uw laurierhaag snoeien

De laurierkers is een snelgroeier en kan bij het niet tijdig snoeien uitgroeien tot een mastodont van wel enkele meters hoog en breed. Gelukkig laat de laurierkers zich makkelijk snoeien het hele jaar door.
Echter zijn er wel 2 snoeiperiodes waarin u het beste snoeit: begin juni en eind september. De eerste snoei in juni dient te gebeuren om nog voor de 2e groeiperiode te zijn. De snoei in september zal eerder als een schoonmaak voor de winter dienen.
Het beste resultaat bereikt u met een manuele snoei of haagschaar en niet met een gemotoriseerde/elektrische. De reden hiervoor is dat je anders een bruin randje op het blad kan krijgen door het snijden van het blad in plaats van de tak.

De laurierhaag is te groot geworden?

Indien u niet goed oplet wordt de haag al snel veel groter dan u verwacht. Geen nood echter ! De laurierkers laat zich vrij drastisch insnoeien. Zo kunt u bij wijze van spreken de laurier snoeien gelijk met de grond. Laat hierbij echter nog de hoofdstam en secundaire takken staan. Hierop zullen het volgende jaar terug scheuten komen.

4 REACTIES

 1. Hallo, ik heb een vraag,
  ik heb een Prunus Lauroserasus, prachtig groot en een beetje uit zijn voegen gegroeid. Nu dacht ik dat ik nu (half augustus) nog wel goed terug kon snoeien en heb er heel wat afgehaald. Ik lees nu echter dat ik dat eigenlijk in juni had moeten doen. Zou de plant het loodje kunnen leggen nu ik er zoveel af heb gehaald? Ik hoor het graag!
  mvg, J. Voorn

 2. Hallo,
  Laurierkers is van nature een supersterke plant dus de kans dat hij er niet meer doorkomt is bijzonder klein.
  De snoeibeurt in augustus (/september) dient eerder om de plant vorm te geven, eerder dan hem volledig terug te snoeien. Door hem nu (mid augustus) kort te zetten zal hij vermoedelijk nog maar weinig uitlopen en aldus min of meer in zijn huidige vorm de winter doorgaan. Een grondige terugsnoei in het voorjaar laat de plant toe om volop nieuwe scheuten aan te maken, waardoor je hem makkelijker kunt manipuleren/vormen bij de snoei in het najaar.

  Je hebt dus eerder een “esthetisch probleem” dan een “dodelijk probleem” 😉
  Mocht er toch vorstschade opgetreden zijn in het voorjaar, dan knip je de dorre takken gewoon weg.

  Mvg,
  Christophe

 3. Hallo ik heb een laurier Haag (prunus lauroserasus) mijn vraag is nu ik wil er graag bij planten kan ik dan scheuten of takken van de mijne af nemen en planten ? Of hoe gaat dat in zijn werk? Een niet zo slimme groene vingers silvia😁Alvast erg bedankt om mij hierin verder te helpen mvg

 4. Hi Silvia!
  Jouw Laurierkers kan je in principe vrij eenvoudig “stekken”. Dit doe je zo:
  1) Knip een nieuwe scheut van jouw bestaande laurier af net onder het onderste blad van deze nieuwe scheut; gebruik hiervoor een goed geslepen snoeischaar/secateur.
  2) Verwijder vervolgens de onderste helft van de bladeren en plant de vrijgekomen stengel diep genoeg in de grond. Je zorgt er uiteraard voor dat de bovenste helft van de bladeren niet mee onder de grond verdwijnt 😉
  3) Eventueel kan je de nog bestaande bladeren in 2 knippen om verdroging tegen te gaan.
  4) Geef voldoende water en hou vochtig

  Je kan dit doen zowel in de zomer als in het najaar. Indien je reeds mooie scheuten hebt, kan je dit nu al doen.

  Laat maar weten als het gelukt is 😉

Comments are closed.