Kiezen tussen een haagbeuk en een beukenhaag?

Er valt heel wat te weten bij het kopen, transporteren, aanplanten en onderhouden van een haagbeuk of een beukenhaag.  Zo begint het al met de keuze tussen de twee. Beide soorten zijn inheems, lijken sterk op elkaar op het eerste zicht maar behoren toch tot een andere familie en hebben enkele opmerkelijke verschillen.

De haagbeuk (Carpinus betulus):

 • Heeft een licht behaard, ruwer uitziend maar zacht blad
 • Verliest zijn blad in het najaar
 • Verdraagt beter een natte ondergrond dan de beuk
 • Groeit sneller dan de beuk
 • Bestaat enkel in het groen

De beukenhaag (Fagus sylvatica)

 • Heeft een glad kleiner blad
 • In het najaar verdort het blad maar het blijft hangen tot het nieuwe blad het er in het voorjaar uitduwt
 • Doet het minder op een natte ondergrond
 • Bestaat zowel in het groen als in het rood

Bij de keuze tussen de twee soorten, geeft het behoud van blad bij de beukenhaag dikwijls de doorslag. Echter is belangrijk de keuze ook te laten afhangen van de soort ondergrond. Gezien de haagbeuk minder eisen stelt aan de ondergrond dan de beuk, kan het aangewezen zijn voor een haagbeuk te kiezen indien de ondergrond erg nat en weinig waterdoorlatend is.

Via ons Youtube kanaal:

De boompjes aankopen

Eenmaal de keuze gemaakt tussen een haagbeuk en beukenhaag, kan je terecht bij een planten- of tuincentrum of rechtstreeks bij de boomkwekerij.

Je kan kiezen voor kleine boompjes (+- 50cm) of al iets grotere (bvb 180cm) afhankelijk van hoe snel je een hogere haag wens te hebben. De prijzen variëren nogal van leverancier tot leverancier. Wil je echter snel uitrekenen hoeveel jouw haag je zal kosten, dan moet je rekenen op +-1 eurocent per centimeter hoogte per boompje. Regelmatig wordt een korting gegeven bij de aankoop van grote hoeveelheden. Vergeet hier dus zeker niet naar te vragen !

Er wordt aangeraden om 5 boompjes per lopende meter aan te planten. Koop je iets grotere planten (> 150cm), dan kan je er gerust ook 4 per meter plaatsen. Minder kan ook, maar dan moet je gewoon iets sneller wachten tot je een volle haag hebt. Veel zal afhangen van hoeveel je ze zal snoeien. Meer hierover kan je hieronder lezen.

Transport van de boompjes

Bij het transport van de boompjes dien je met enkele uitermate belangrijke dingen rekening te houden, zeker indien de boompjes met zogenaamde “blote wortel” vervoerd worden.

Het boompje bestaat uit dikke hoofdwortels en enkele draadachtige worteltjes. Deze laatste zijn verantwoordelijk voor de opname van water in het boompje. Echter zijn deze uitermate gevoelig voor uitdroging, hoofdzakelijk door wind. Bij het transport in een aanhangwagen zijn deze reeds na enkele minuten uitgedroogd wat de dood van het boompje tot gevolg heeft !

Zorg er bijgevolg voor dat de boompjes vervoerd worden ofwel in een gesloten ruimte (in de wagen zelf of gesloten aanhangwagen) ofwel door de wortels goed af te dekken met een zeil of deken.

Gezien deze overgevoeligheid aan uitdroging, doe je er goed aan de boompjes ofwel zo snel mogelijk te planten, ofwel de wortels te beschermen door ze tezamen in te graven in een wachtkuil. Laat in geen geval de boompjes een nacht in de open lucht liggen in afwachting van het planten. Idealiter plant je ze op een mistige dag zonder veel wind en/of zon.

De haag aanplanten

Er zijn twee periodes om beuk te planten; het voorjaar of het najaar. Wanneer precies hangt af van 2 factoren: De sapstromen van de boompjes dienen stil te liggen (kan je zien aan de bruine bladeren) en ondergrond mag niet bevroren zijn. Dit valt automatisch ofwel in het najaar (november) ofwel in het voorjaar (februari).

Zoals eerder vermeld plant je best 5 plantjes per lopende meter voor een mooie dichte haag.

Bij sommige planten, zoals bij sparren, dien je de wortels onder te dompelen in een emmer water alvorens ze te planten. Dit mag in géén geval gebeuren bij een beukenhaag of haagbeuk. De beuk leeft namelijk in symbiose met de schimmel “Mycorrhiza” die ervoor zorgt dat de planten goed groeien. Deze schimmel is bij het kopen van een nieuwe haag nog aanwezig rondom de wortels en zouden afgespoeld worden indien je deze onderdompelt in water.

Graaf een geul van ongeveer een spade breed en +- 25cm dieper. Je doet er goed aan de plantjes op dezelfde diepte de planten dan hoe ze eerder zaten. Op de stam van het boompje kan je dit vrij eenvoudig aflezen door te kijken naar een verandering van kleur iets boven de wortelbasis.

beukenhaag sleuf graven

Eventueel kan je de uitgegraven grond nog wat mengen met eender welke compost. Woel de grond in de geul alvorens de plantjes te plaatsen nog even om zodat de wortels de minste weerstand hebben om uit te schieten. Plaats vervolgens de boompjes en gooi de geul toe. Schud het boompje voorzichtig op een neer tijdens dit proces zodat de aarde zich goed rondom de wortels kan nestelen. Druk vervolgens voorzichtig met de voet aan zodat het geheel mooi aangestampt is en de haag mooi recht staat.

In maart/april (haagbeuk iets vroeger dan beukenhaag) zal jouw haag beginnen schieten en kan je beginnen met een eerste snoeibeurt (zie verder).

Jonge beukenhaag

Draad spannen?

Nieuw aangeplante beuk heeft wat tijd nodig om zich volledig in de grond te verankeren. Indien op de plaats waar de haag geplant is regelmatig wind is, doe je er goed aan de boompjes te begeleiden met een draad afspanning. Boompjes dieper in de grond steken met als doelstelling geen draad te moeten spannen is geen optie!

Hoe ga je te werk? Klop houten palen op een afstand van 5m van elkaar in de grond. Verstevig de hoekpalen door er langs elke kant in de richting van de haag een paal schuin tegen te kloppen. Vervolgens span je een draad of sterke, weerbestendige koord tussen de de hoekpalen en nagel je met behulp van krammen de draad aan alle palen. De versteviging van de hoekpalen is noodzakelijk omdat de draad su-per hard moet spannen.

Beukenhaag palen slaan

Vervolgens bind je de plantjes losjes met een flexibel binddraadje vast een de gespannen draad. Neem voor deze binddraadjes zeker geen metaaldraad aangezien deze weinig meegeven met de groei van het boompje en het risico heeft om in te groeien en het plantje af te klemmen.

Uw-Tuingids tip: Makkelijker en sneller kan door te werken met 2 draden: een draad voor en een draad achter de haag. Je spant de eerste draad achter de haag op een hoogte in dewelke de haag voldoende steun krijgt (typisch zo’n 60cm bij jonge plantjes), de tweede draad span je vóór de haag, zo’n 30cm a 40cm hoger. Zo “klem” je als het ware de haag vast tussen de 2 draden. De draad nagel je vervolgens vast in de paal met een of meerdere krammen. Eenmaal de haag groeit kan je telkens afwisselend voor en achter een nieuwe draad toevoegen aan de palen. Op deze manier hoef je niet uren draadjes aan uw boompjes te binden en de boompjes zitten evengoed vast!

3 REACTIES

 1. moeten de wortels van hagebeuk ingesnoeid worden voor het planten ?

  • Hi Willy,

   Neen hoor — gewoon alles laten zoals ze zijn.
   Gulden regels alvorens het planten zijn:
   – Niét in water onderdompelen
   – Niét te lang in de buitenlucht/wind laten liggen noch vervoeren in open aanhangwagen
   – Wortels gewoon laten zoals ze zijn
   – Compost/mest toevoegen in het plantgat kan ervoor zorgen dat de wortels aangetast worden; beter niet dus!
   – Eventueel de plantjes wat optrekken nadat ze geplant zijn om de aarde goed rondom de wortels te laten komen
   – Na het planten bewateren

 2. Ik heb mijn haag in het najaar geplant. Nu , in april zie ik dat ze beginnen te bloeien , een goed teken.
  Ik heb ze misschien wel net iets te diep geplant omdat er toch ook vele kleine takjes ook helemaal beneden aan de stam zitten. Knip ik deze nu niet best af?

Comments are closed.