Gazon met kat

Ben je er nog niet uit of je grasmatten wil leggen of het gewoon zelf wil zaaien? Veel hangt af van hoe snel je resultaat wil zien en hoe diep je in de buidel wil tasten.

We lijsten even de voor en nadelen van beide mogelijkheden voor je op:

Grasmatten voor- en nadelen

  • Je hebt een uitermate snel resultaat; ‘s ochtends sta je nog op uitkijkend op een braak liggend stuk grond terwijl je ‘s avonds reeds op een mooie grasmat kan kijken.
  • De grasmatten geven je een lopende start. Je hebt in het begin dan ook direct een perfecte, onkruidvrije grasmat. Let echter op, een grasmat is ook maar gras; het vereist dezelfde zorgen als gewoon gras eenmaal het wat op zijn plooi is.
  • Voor grasmatten betaal je al snel een stuk meer dan wanneer je het zelf zaait. Je betaalt snel 2€/m2. Graszaad heb je al gemakkelijk voor 0,25€/m2. Wil je het dan ook nog eens door een professional laten aanleggen, dan loopt de prijs alleen maar op. Want laat je niet vangen, een mooie grasmat leg je ook best op een mooi gefreesde en gelijkgerolde ondergrond.
  • Grasmatten moet je goed sproeien in de eerste weken. Doe je dit niet, dan heb je het risico dat de wortels niet aanslaan. Doe je het teveel, dan groeien de wortels niet diep genoeg. De gouden balans kan je vinden door te ervoor te zorgen dat de grond niet uitdroogt in de eerste weken.

Gras zaaien voor- en nadelen

  • Als je jouw gras zelf zaait, duurt het uiteraard wat langer alvorens je resultaat hebt dan bij grasmatten. Het gras moet kiemen en groeien. In het begin zal het gras ook dunner staan.
  • De voorbereiding van de grond voor grasmatten of zaaien zijn quasi dezelfde. Echter vergt gezaaid gras een iets intensievere zorg na het zaaien. Zo kan je er nog eens met de rol overgaan, en moet je ook iets voorzichtiger zijn bij het maaien. Een ideaal toestel voor te maaien bij vers gezaaid gras is de zwevende grasmaaier. Deze laat geen sporen na van de dikwijls vrij zware grasmachine wielen.
  • Gras zaaien is stukken goedkoper. Je betaalt gemakkelijk 8x minder per vierkante meter voor graszaad dan voor grasmatten.
  • Je hebt meer keuze over het mengsel. Niettegenstaande je alle soorten grasmengsels meestal ook terug kunt vinden in grasmatten, vergen sommige delen van de tuin een licht ander mengsel afhankelijk van de hoeveelheid zon, schaduw en ondergrond. Dit kan je makkelijker corrigeren door gras te zaaien.