Appelboom planten en onderhouden

De appelboom is een van de meest populaire fruitbomen in privétuinen. Het is altijd leuk om zelf wat fruit in de tuin te laten groeien en de appels kunnen ofwel gekweekt worden om uit de hand te eten of om te verwerken in appelmoes of taart.

Waar kan u een appelboom planten?

Er zijn verschillende soorten appelbomen. Zo hebt u bomen met een lage, middelhoge of hoge stam. Hoe lager de stam, hoe minder plaats u nodig hebt om de boompjes te planten. Zo verdragen de boompjes met lage stam vrij dicht tegen elkaar geplant te worden.

Bodemvereisten

Een appelboom stelt maar weinig eisen qua ondergrond. De boom kan echter minder goed tegen een natte ondergrond. Deze is namelijk niet bevorderlijk voor de groei van de appels. Tevens dient u er ook voor te zorgen dat de ondergrond niet te zuur is. De appelboom heeft graag een gematigde zure tot neutrale zuurtegraad van de ondergrond. Dit wil zeggen dat deze best tussen 5,5 en 7 pH ligt. Is uw grond te zuur? Dan kan u wat bijkalken tot u de juiste zuurtegraad bereikt hebt. De zuurtegraad kan u meten met testbuisjes die u in de tuinwinkel kan terugvinden.

Locatie

De appelboom staat graag op plaatsen waar veel zon is. Bent u van plan de boom te planten waar er evenveel schaduw is als zon, dan komt het ook wel goed!

Hou er rekening mee dat sommige appelbomen kruisbestuiving nodig hebben. Dit wil zeggen dat u nog minstens 1 andere soort dient te planten om ervoor te zorgen dat de boompjes bestuift worden. U hebt echter ook zelfbestuivers. Deze hebben, zoals het woord het zegt, geen nood aan andere soorten om vruchten te kunnen dragen.

Hoe en wanneer plant u een appelboom?

Een appelboom plant u het best tussen november en maart.

Bij het planten van een appelboom kan u volgende stappen volgen:

  1. Graaf een put die zo’n 10 cm dieper is dan de pot waarin u de boom gekocht hebt.
  2. Vul de put op met 10 cm organisch materiaal (zoals compost) zodat de bovenkant van de kluit (waar de stam in de grond gaat) bij het plaatsen in de put gelijk komt met het grondoppervlak. Zorg er zeker voor dat de ent-plaats van de boom 5 cm boven de grond komt om het groeipotentieel te maximaliseren.
  3. Woel de aarde aan de zijkanten van de put wat om zodat de wortels goed kunnen aanslaan.
  4. Dompel de kluit van de appelboom onder in water of overgiet rijkelijk met water alvorens hem in de put te plaatsen.
  5. Plaats de boom in de put en druk voldoende aan. Overdrijf echter niet bij het aandrukken van de grond zodat de wortels nog voldoende vrij en gemakkelijk kunnen groeien.
  6. Plaats een paal in de grond waaraan u de boom kan vastbinden met een rubberen band (kan een kapotte fietsband zijn).
  7. Strooi compost of boomschors rond de stam zodat het vocht vastgehouden wordt en de boom beschermd wordt tegen vorst.


Hoe verzorgt u een appelboom?

Voor een optimaal resultaat dient u de boom in de volgende maanden als volgt te onderhouden:

  • Februari: kalken van de bodem
  • Maart: bemesten (6 weken na het kalken)
  • Augustus tem oktober: oogsten van de appels
  • December: snoeien wanneer het niet vriest. Indien u toch snoeit bij vorst, kan u de boom beschadigen!

Hoe snoeit u een appelboom?

Door uw appelboom te snoeien zorgt u ervoor dat hij langer leeft en betere vruchten draagt. Snoeien kan u doen vanaf de boom zijn bladeren verliest. Zoals eerder vermeld snoeit u beter niet bij vriesweer of regenval om beschadiging van de appelboom tegen te gaan.

Bij het snoeien van een appelboom dient u ervoor te zorgen dat de takken die overblijven zoveel mogelijk licht vangen. Om dit te maximaliseren houdt u rekening met volgende tips:

  • Verwijder takken die tegen andere takken aanschuren. Verwijder de tak die het meest omhoog groeit zodat de overblijvende tak maximaal licht krijgt.
  • Vermijd concurrentie van de middentak. Indien er nog andere middentakken groeien in de boom, verwijder die dan.
  • Snoei op zo’n manier dat de boom breder onderaan dan bovenaan eindigt.
  • Takken die op een splitsing haaks op de “moedertak” groeien verwijdert u zodat enkel de takken overschieten die in het verlengde lopen van deze moedertak.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.