Appelboom

De appelboom is een van meest populaire fruitbomen in privé tuinen. Het is altijd leuk om zelf wat fruit in de tuin te laten groeien en de appels kunnen ofwel gekweekt worden om uit de hand te eten of om te verwerken in appelmoes of taart.

Waar kan je een appelboom planten?

Er zijn verschillende soorten appelbomen. Zo heb je bomen met een lage-, middelgrote- of hoge stam. Hoe lager te stam, hoe minder plaats je nodig hebt om de boompjes te planten. Zo verdragen de boompjes met lage stam vrij dicht tegen elkaar geplant te worden.

Bodemvereisten

Een appelboom stelt maar weinig eisen qua ondergrond. De boom kan echter minder goed tegen een natte ondergrond. Deze is namelijk niet bevorderlijk voor de groei van de appels. Tevens dien je er ook voor te zorgen dat de ondergrond niet te zuur is. De appelboom heeft graag een gematigd zure tot neutrale zuurtegraad van de ondergrond. Dit wil zeggen dat deze best tussen 5,5 en 7 pH ligt. Is jouw grond te zuur? Dan kan je wat bijkalken tot je de juiste zuurtegraad bereikt hebt. De zuurtegraad kan je meten met testbuisjes die je in de tuinwinkel kan terugvinden.

Locatie

De appelboom staat graag op plaatsen waar veel zon is. Ben je van plan de boom te planten waar er evenveel schaduw is als zon, dan komt het ook wel goed !

Hou er rekening mee dat sommige appelbomen kruisbestuiving nodig hebben. Dit wil zeggen dat je nog minstens 1 andere soort dient planten om ervoor te zorgen dat de boompjes bestuift worden. Je hebt echter ook zelfbestuivers. Deze hebben, zoals het woord het zegt, geen nood aan andere soorten om vruchten te kunnen dragen.

Hoe en wanneer plant je de appelboom?

Een appelboom plant je het best tussen november en maart.

Bij het planten van een appelboom kan je volgende stappen volgen:

 1. Graaf een put die zo’n 10cm dieper is dan de pot waarin je de boom gekocht hebt.
 2. Vul de put op met 10cm organisch materiaal (zoals compost) zodat de bovenkant van de kluit (waar de stam in de grond gaat) bij het plaatsen in de put gelijk komt met het grondoppervlak. Zorg er zeker voor dat de ent-plaats van de boom 5cm boven de grond komt om het groeipotentieel te maximaliseren.
 3. Woel de aarde aan de zijkanten van de put wat om zodat de wortels goed kunnen aanslaan.
 4. Dompel de kluit van de appelboom onder in water of overgiet rijkelijk met water alvorens hem in de put te plaatsen.
 5. Plaats de boom in de put en druk voldoende aan. Overdrijf echter niet bij het aandrukken van de grond zodat de wortels nog voldoende vrij/gemakkelijk kunnen groeien.
 6. Plaats een paal naast de grond waaraan je de boom kan vastbinden met een rubberen band (kan een kapotte fietsband zijn)
 7. Strooi nog wat compost of boomschors rond de stam zodat het vocht vastgehouden wordt en de boom beschermt wordt tegen vorst.

Hoe verzorg je een appelboom?

Voor een optimaal resultaat dien je de boom in de volgende maanden als volgt te onderhouden:

 • Februari: Kalken van de bodem
 • Maart: Bemesten (6 weken na het kalken)
 • Augustus tem oktober: Oogsten van de appels
 • December: Snoeien wanneer het niet vriest. Bij het snoeien bij vorst kan je de boom beschadigen.

De appelboom snoeien

Door jouw appelboom te snoeien zorg je ervoor dat hij langer leeft en betere vruchten draagt. Snoeien kan je doen vanaf de boom zijn bladeren verliest. Zoals eerder vermeld snoei je beter niet bij vriesweer of regenval om beschadiging van de appelboom tegen te gaan.

Bij het snoeien van een appelboom dien je ervoor te zorgen dat de takken die overblijven zoveel mogelijk licht vangen. Om dit te maximaliseren hou je rekening met volgende tips:

 • Takken die tegen andere takken aanschuren verwijder je. Verwijder de tak die het meest omhoog groeit zodat de overblijvende tak maximaal licht krijgen.
 • Vermeid concurrentie van de middentak. Indien er nog andere middentakken groeien in de boom, verwijder die dan.
 • Snoei op zo’n manier dat de boom breder onderaan dan bovenaan eindigt.
 • Takken die op een splitsing haaks op de “moedertak” groeien verwijder je zodat enkel de takken overschieten die in het verlengde lopen van deze moedertak.

Appelboom kopen?