Een drietal weken na het zaaien zijn de tomatenscheuten klaar om verspeend te worden. Hoe je dit het beste doet, beschrijven we in onderstaande stappen=

  • Hoe weet je wanneer de zaailingen kunnen verspeend worden? (zie afbeelding 1), Wanneer er zich naast de eerste twee kiemblaadjes, ook reeds de effectieve tomatenplantblaadjes vormen.
Tomatenplant met 2 kiemblaadjes
Afbeelding 1
  • Om te verspenen, neem je zwarte lege potjes (bijvoorbeeld diameter 9,5 cm, deze zijn te vinden in elk tuincenter) en vul je deze met potgrond.┬áKies een goede kwaliteitspotgrond. Dit betekent dat er naast tuinturf (zwartveen) ook turfstrooisel (witveen) moet aanwezig zijn zodat de structuur steeds voldoende luchtig is, ook bij veel water geven. Zorg er ook voor dat de potgrond reeds een basismeststof bevat, waardoor je tot het uitplanten niet dient bij te mesten (+/- zes weken). Nadat de potjes gevuld zijn, maak je een plantgat, zie afbeelding 2.
Zwarte potjes met potgrond
Afbeelding 2
  • Selecteer de sterkste zaailingen (zie afbeelding 3), neem de zaailing vast aan de kiemblaadjes (zie afbeelding 4), en plaats de zaailing in de plantopening (zie afbeelding 5). Je dient de zaailing volledig in het plantgat te laten zakken, tot aan de kiemblaadjes. Aan de reeds ontwikkelde steel, zullen zich nu de wortels van de tomatenplant ontwikkelen.
  • Druk vervolgens de potgrond goed aan, zodat de zaailing stevig in zijn nieuwe pot vastzit. Geef ook een eerste maal water (zie afbeelding 6). Nu zijn de zaailingen klaar om verder te groeien, en te ontwikkelen.
Verspeende tomatenplant voor het eerst water geven
Afbeelding 6
  • Afhankelijk van de buitentemperatuur, zet je de bakken in je serre, of op een vensterbank binnen waar voldoende zonlicht binnenvalt.

De volgende stap, het definitief uitplanten, tonen we jullie in een volgend artikel.

Veel succes, Boer Bas

Lees ook