Kaalgevreten buxusbol

Help, mijn buxusplanten worden volledig opgevreten door de buxusmot (Cydalima perspectalis)! Wat nu?!

Wat weten we over de buxusmot?

De buxusmot of buxusrups is van oorsprong Aziatisch en is in 2006 voor het eerst waargenomen in Europa, meerbepaald in Duitsland. Sindsdien heeft de rups/mot zich welig verspreid in de rest van Europa, jammergenoeg ook in Nederland & België.

De soort overwintert in onze contreien en kent zo’n 2 tot 3 generaties per jaar. De eitjes van van de mot (1mm in doorsnee) bevinden zich in het voorjaar aan de onderkant van de buxusblaadjes. Uit de eitjes komt de rups, die op een maand tijd kan uitgroeien tot zo’n 40mm. Volwassen rupsen herken je aan aan hun heldere groene kleur met zwarte strepen op de rug. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze zich ontwikkelen naar een vage bruine kleur.  In hun laatste stadium groeien ze uit tot een mot.

Hoe gaat de rups te werk?

De meeste schade wordt aangericht door de volwassen rupsen. Deze zijn zo talrijk aanwezig en zo actief dat ze een mooie buxusplant op enkele dagen (soms zelfs in 1 dag) volledig kunnen kaalvreten. De jonge rupsen beginnen eerst het zachte gedeelte van de blaadjes af te schrapen waardoor de blaadjes al snel een dor uitzicht krijgen. Hoe groter de rupsen, hoe drastischer ze te werk gaan. Tuinliefhebbers die hun buxus niet regelmatig controleren moeten bijgevolg soms met lede ogen vaststellen dat volledig buxusstruiken kaalgevreten zijn alvorens ze de eerste signalen opgemerkt hebben.

2 Buxusrupsen

Wat kan je eraan doen?

Volgende acties kan je ondernemen om de rups uit jouw tuin te verwijderen:

De eitjes/larven manueel verwijderen: Dit is de meest ecologische manier van werken, maar ook de meest tijds- en arbeidsintensieve. Door in het voorjaar (en vanaf dan regelmatig) de buxusplanten te controleren op eitjes/larven, kan je een grote en snelle groei van de populatie verminderen. Controleer jouw buxusplantjes tevens regelmatig op spinsels; deze lijken op fijngesponnen spinnenwebben. Controleer of er zich uitwerpselen (groene bolletjes) in de webben bevinden om verder andere ziektes verdere uit te sluiten.
Uitwerpselen van de buxusmot
Zie je de groene bolletjes, kijk dan zeker verder. Al snel zal je een eerste rups opmerken.. En eenmaal je er één ziet zal je er al snel 2, 3, … zien. Verwijder zoveel als mogelijk de rupsen en larven. Gooi ze in een plastic zak zodat je ze afgesloten in de vuilbak kunt gooien.

Bestrijdingsmiddelen: Sommige buxusperken/hagen zijn dermate groot dat manueel verwijderen een haast onmogelijke zaak wordt. Om ze op een biologische manier te bestrijden neem je best contact op met een hovenier. Deze kan een product genaamd Btk (Bacillus thuringiensis var. kurstaki) gebruiken, wat niet vrij in de particuliere handel te verkrijgen is. Tevens wordt melding gemaakt van pyrethrum spray als een effectief bestrijdingsmiddel. Deze laatste is wél vrij verkrijgbaar.

Hogedrukreiniger (getest: zie reacties hieronder): Een lezer liet ons weten de rupsen te lijf te gaan met een hogedrukreiniger. De planten afspuiten met hoge druk zou de rupsen, larven en eitjes mogelijk kunnen verwijderen. We hebben dit zelf nog niet geprobeerd en kunnen bijgevolg ook niet garanderen dat de plant onbeschadigd blijft en alle rupsen effectief weggespoten worden. Heb je echter een plant die morgen toch op sterven na dood zou zijn, valt het uiteraard wel te overwegen. Laat ons weten in de commentaren (onderaan deze post of via facebook) of deze methode voor jullie gewerkt heeft, zonder verdere schade.

Heb je zelf nog een efficiënte methode gevonden om de buxusrups te lijf te gaan? Laat het zéker weten in de reacties onder dit artikel of via Facebook.

Feromoonvallen: Van dit product krijgen we veel positieve reacties. De mot wordt aangetrokken & gevangen door de val. De mot wordt op deze manier gevangen alvorens ze eitjes kan leggen in uw buxussen.

Valt een kaalgevreten plant nog te redden?

Ja! We hebben reeds planten gezien die geen blaadje meer hangen hadden, en er toch nog volledig doorgekomen zijn! Geef eventueel wat extra voeding aan de plant en met een beetje geluk heb je binnen een paar maand terug jouw plant van voorheen terug.

Wees gewaarschuwd, niet alle planten komen er door. Handel bijgevolg snel, vanaf de eerste symptomen van de rups zichtbaar zijn.

Ilex crenata, de nieuwe buxus?

Wegens de ziektegevoeligheid van buxus, kiezen steeds meer mensen voor de buxus look-alike: de Ilex crenata. De immergroene buxusvervanger lijkt sprekend op zijn populaire “vriend” en groeit tevens een stuk sneller. Zo krijg je sneller hetzelfde resultaat als met een buxusplant, én de buxusrups laat ze gewoon links liggen. Een niet onbelangrijk voordeel.

Het overwegen waard!

Gerelateerde producten

13 REACTIES

 1. Afgekeken van de bestrijding van de eikenprocessierups:
  Gewoon met een stofzuiger de plant goed stofzuigen zodat alle spinsels, rupsen, uitwerpselen en dode blaadjes weg zijn. Een hoop schadelijke dieren opgeruimd én je kunt nog beter kijken of er nog rupsen zitten. Soms denk je dat je ze allemaal hebt gehad en zat er toch nog eentje verstopt.
  Daarna het loof een stuk terug knippen zodat de plant alleen nog voeding hoeft te sturen naar de gezonde delen van de plant. Flink bemesten zodat de plant een energie boost krijgt om zich te herstellen. Dan pas bestrijdingsmiddelen gebruiken. Volgens de fabrikant met een tussenpoos van 48 uur herhalen omdat je soms rupsen of larven mist die je bij de volgende spuitbeurt wel kunt bestrijden.
  Laatste deel: vraag je buren/straatbewoners hetzelfde te doen. Anders komen de motten en hun nakomelingen van de rest van de straat bij jouw gezonde struikjes verder lunchen.

 2. het is gewoon hopeloos.Ik denk dat de aanhouder wint.Sproeien en blijven sproeien tot diegenen die het niet doen geen buxus meer over houden.
  Misschien een natuurlijke vijand zoeken van de mot en ze daarmee bestoken. Aaltjes wordt gezegd maar???

 3. Heb ook veel buxussen in de tuin met de buxusmot. Ik heb met een flinke harde straal, of de hogedrukspuit iets minder hard laten spuiten, heel erg veel en misschien wel het grootste deel van de rupsen en spinsels weggespoten. Doe het om de zoveel dagen. Ga ook spuiten met een bestrijdingsmiddel en ga ze nu ook een boost geven van voeding en kalk. Gewoon alles proberen. Tot nu toe zijn de buxussen nog groen.

 4. Nadat onze heg was aangevreten door de buxus mot, had ik zelf al het idee om met de hogedrukreiniger aan de slag te gaan. Met Google kwam ik op deze pagina uit.
  En het lijkt te werken. Na het spuiten lag er een behoorlijk aantal rupsen op het asfalt en die hebben kennis gemaakt met mijn schoenmaat 45. Maar nog belangrijker: de spinsels en nesten lijken ook verdwenen. Het is ongelooflijk hoe dicht je met de spuitlans bij de struik kan komen zonder dat alle blaadjes eraf worden gespoten. Wel blaas je een hoop dood blad eruit waardoor de struiken wat ‘transparanter’of minder dicht worden. Ook weer een voordeel want nu kunnen vogels de eventueel achtergebleven beestjes beter zien zitten. De rest van dit seizoen ga ik nog eens per week de boel bijhouden en volgend jaar vanaf 1 april preventief aan de gang.

 5. Leuk dat er meer mensen met de hoge drukspuit werken, ik vanmorgen voor het eerst. Heb de straal op 70 gr C gezet, de planten zijn schoon maar of ze de temp overleven? Maar ja anders zouden ze het sowieso voor gezien houden , dus een experiment lijkt geen kwaad te kunnen.
  Bij terugkomst van vakantie zag de helft van de 25 m haag er nagenoeg dood uit,

 6. dank voor jullie info want bij mij in Brugge heb ik gisteren ook de eerste rupsen ontdekt… heb meerdere meters buxus staan en heb al een 40 tal rupsen te pakken gekregen….

 7. Ik woon in Ooltgensplaat [ park de Ventjager] en daar zijn ze ook aan het vreten. de plaag breidt zich snel uit.
  Buren ingelicht en die beweren dat niet te hebben!???? de een had een buxusbol en die beweert met een schoteltje azijn onder de struik de mot en de rups tegen te gaan? Zelf heb ik al gespoten met spul waar Pyrethrum in zit speciaal daarvoor. en de planten nagelopen. vandaag 10 motten gedood.
  Het is een ware ramp!! als iedereen het aanpakt serieus dan breidt het niet uit.

 8. Mijn buxusen gaan kapot maar ik heb nog geen enkele rups gezien. Mijn dochter en buurvrouw zijn ook komen zoeken. De buxussen krijgen nu terug groene blaadjes en blij en hoop. Maar nu een kleine die pas uit pot in de volle grond gegraven was kapot. Geen rups te zien. Of kunnen die zo klein zijn. Ik hou van buxus maar heb nu zin om op te geven. Ik gebruik nooit gif in mijn tuin.

  • Hi Sonja — De rupsen zijn toch zo’n cm of 2 a 3 groot dus ze zouden zeker zichtbaar moeten zijn. Het is nu ook wel een lange tijd droog geweest dus misschien hebben ze van de droogte?
   Een aangetaste plant heeft tussen de takjes kleine webjes; zo kan je het ook meestal herkennen.

 9. De buxussen in onze tuin vertonen de kenmerken van de buxusmot. Net zoals vorig jaar en zoals hier ook al vermeld heb ik alle buxussen grondig gestofzuigd. Ik doe dit met een industriële stofzuiger zonder voetstuk. Met de slang ga ik gewoon fors door alle takken van beneden tot boven en zuig de takjes diep in de slang.
  Afwachten of het helpt, ik ben wel van plan om het verschillend keren te doen. Misschien is wel een goede bijverdienste als ik het bij iedereen hier in de straat mag komen doen.

Comments are closed.