Wortelgewas zaaien

Om wortelgewas te zaaien dienen enkele stappen gevolgd te worden. Boer Bas legt het graag uit aan de hand van een filmpje.

1. Zaaigrond op voorhand overvloedig water geven. Het is belangrijk dit voor het zaaien te doen zodanig de zaadjes op de juiste plaats blijven liggen. Indien men pas na het zaaien de grond water zou geven, zouden de zaadjes kunnen wegspoelen.

2. Zaailijnen maken met ongeveer 10 à 15 cm tussen elke zaailijn.

3. Wortelgewas zaaien kan op 2 manieren gebeuren: met los zaad of met een zaadlint. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een zaadlint is dat het wortelzaad op de juiste manier verdeeld wordt.

  • Zaaien via los zaad in de hand uitstrooien: op deze manier weet u perfect hoeveel zaad er in de grond gaat en kan het zaad ook gelijkmatig verdeeld worden.
  • Zaaien via een zaadlint: het lint moet op de juiste lengte afgeknipt worden en in de zaailijnen geplaatst worden. 

Bij beide manieren laat men telkens 10 à 15 cm tussen elke zaailijn.

4. Zaailijnen terug toeleggen en licht aandrukken.

5. Een label plaatsen: zo kan u de plaats precies aanduiden waar er gezaaid werd en kan ook gemeld worden welk soort/type zaad gebruikt werd.
 

Veel succes!

Boer Bas
 

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.