Momenteel is het plantseizoen voor planten met blote wortel en kluit voorbij. Vanaf november zijn deze terug beschikbaar. Wenst u toch nu te planten, dan hebben we een assortiment in pot of airpot beschikbaar. Deze kunnen het hele jaar door geplant worden.

Wat zijn die pluisjes in de lucht?

Op zomerse dagen in mei en juni lijkt het soms wel te sneeuwen: duizenden pluisjes vliegen door de lucht en leggen een witte laag op gazons en borders, ze hopen zich op in hoekjes en kantjes of ze komen het huis binnenvliegen. Maar vanwaar komen deze pluizen nu eigenlijk?

Wanneer bij de vrouwelijke katjes van de populier en de wilg hun doosvrucht openspringt, komt het zaad vrij. Dit zaad wordt omgeven door een donsachtige pluis die zich vervolgens via de wind verspreidt. Alhoewel sommige personen allergisch kunnen zijn aan deze pluis, valt ze niet te verwarren met de beruchte “pollen in de lucht” waar men zo dikwijls over spreekt. Het is wel zo dat de periode van de pollen en deze pluizen overlapt, waardoor onjuist de link tussen de 2 gemaakt wordt.

U hoeft niet direct schrik te hebben dat er volgend jaar honderden wilgen of populieren in uw tuin zullen staan. Het zaad heeft typisch de vochtige ondergrond van een rivier of beek oever nodig om te ontkiemen.

Tegen eind juni of begin juli verdwijnen de pluisjes meestal gewoon terug vanzelf.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.