Momenteel is het plantseizoen voor vaste planten, struiken en hagen voorbij, alsook voor bomen met blote wortel of kluit. Vanaf september/oktober zijn deze terug beschikbaar. Solitaire bomen, lei- en dakbomen en vormbomen in pot kunnen wel nog geleverd en aangeplant worden. Contacteer ons voor advies via het contactformulier op de website.

Wat doet u tegen de processierups?

Jaarlijks duikt de eikenprocessierups tijdens de warmste maanden wel op. Deze bladvretende rups van de eikenboomvlinder nestelt zich in en nabij eikenbomen. U kan ze vinden in parken, bossen, maar ook in uw tuin, en vooral aan de zonnige kant van de stam.

De processierups

Deze rups maakt nesten die bestaan uit rupsen, brandharen en uitwerpselen. Het zijn de brandharen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. De processierups is bedekt met zo'n 700.000 witte brandharen van ongeveer 0,2 tot 0,3 mm lang. Wanneer de rups zich bedreigd voelt, schiet die de haartjes af. Zo komen ze in de lucht terecht en kunnen ze verspreid worden door de wind. Wanneer de haartjes op de huid of in de ogen komen kunnen ze voor allergische reacties zorgen. U kan last krijgen van jeuk, pijn, irritatie aan de huid, de ogen en de luchtwegen.

Hoe de processierups bestrijden?

Deze rupsen zijn het meest actief tussen april en augustus. Voornamelijk in de zomermaanden is de overlast het grootst. In het voorjaar kan u deze rups preventief bestrijden, wanneer ze nog geen haren heeft. U kan de eikenbomen besproeien met een biologisch bestrijdingsmiddel. Bestaande nesten kan u opzuigen met een speciale stofzuiger.

Ondanks de hinder die de processierups kan bezorgen, blijft het een nuttig insect. Indien ze in uw tuin zitten waar ze geen hinder veroorzaken, dan laat u ze best ongemoeit en hoeft u ze niet te bestrijden. Uiteindelijk wordt de rups een mooie vlinder.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.