Snoeien van zomerbloeiende struiken (Hydrangea)

Zomerbloeiende heesters bloeien van halverwege tot laat in de zomer op takken van het voorgaande jaar. Een typerende zomerbloeier is de Hydrangea. Dit is een dankbare plant die welig bloemen geeft doorheen de zomer. Ze fleuren menig perkje op en zijn een ware eye-catcher. Sommige soorten Hydrangea hebben weinig aandacht nodig, anderen genieten echter van een regelmatige snoei. Het snoeien bevordert de groei en het uitzicht van de plant.

Voor welke planten?

Er bestaan verschillende types Hydrangea en hebben elk hun eigen snoeivoorkeuren en -wensen.

Wanneer snoeien?

De meeste Hydrangeas dienen gesnoeid te worden in de late winter of het vroege voorjaar. Klimmende Hydrangeas dienen gesnoeid te worden eenmaal ze uitgebloeid zijn, naar het einde van de zomer toe.

Hoe snoeien?

  • De uitgebloeide bloem van de Bolhortensia's (Hydrangea macrophylla) laat u best hangen aan de plant tijdens de winter. Het is niet enkel decoratief, het geeft tevens een zekere vorstbescherming in de winter. De uitgebloeide bloemen verwijdert u dan ook best pas na de winter, in de vroege lente.
  • De uitgebloeide bloem van de Lacecap Hydrangea kan echter onmiddellijk na de bloei verwijderd worden en teruggesnoeid worden tot de eerst volgende knop. Op deze manier kunt u een tweede bloei bekomen.

Verder kunt u een tweetal van de oudste takken tot op de basis afknippen om de plant zijn energie te bundelen naar de nieuwe takken, die vervolgens meer bloemen kunnen geven. Oudere planten kunt u tevens stevig terugsnoeien tot aan de basis om een vernieuwing van de plant te bewerkstelligen. Hou er wel rekening mee dat de plant slechts bloemen geeft op meerjarig hout en u dus mogelijk dit seizoen geen bloemen zult verkrijgen.

  • Bij de Klimhortensia dient u de scheuten direct na de bloei terug te snoeien. Verwijder de bloemen en snoei de takken terug die niet naar wens groeien. Indien een grondige snoei nodig is, doet u er goed aan om de drastische snoei te spreiden over een periode van 3 à 4 jaar. Zo verkleint u de plant slechts geleidelijk aan en kan u blijven genieten van zijn bloemen. Doet u dit niet, dan riskeert u een aantal zomers geen of een verminderd aantal bloemen te hebben.
  • De Hydrangea serrata variant heeft weinig tot geen snoei nodig. Eventueel kunt u de dode bloemen na de bloei verwijderen.
  • Ook voor de Hydrangea paniculata en de Hydrangea arborescens is het enkel nodig om de dode bloemen te verwijderen. Echter kunt u in het voorjaar de plant terugsnoeien tot op het niveau van de nieuwe scheuten van het vorige jaar. Door de gezonde scheuten te behouden bemoedigt u de bloei en verkrijgt u een bossige plant.

De meeste andere soorten Hydrangea hebben slechts een beperkte snoei nodig in het voorjaar. Deze snoei beperkt zich tot het verwijderen van dood hout en het wegsnoeien van verkeerd groeiende takken.
 

Specifieke informatie over onderhoud en snoei voor elke plant is te vinden in onze Plantengids.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.