Snoeien van vroegbloeiende struiken die bloeien op jonge scheuten

Bladverliezende struiken die bloeien in het voorjaar en de vroege zomer, en bloemen geven op sterke stengels van het voorgaande jaar, hebben nood aan een jaarlijkse snoei. Zo zullen de sterke en gezonde scheuten aangemoedigd worden en de bloei verbeteren. Een jaarlijkse snoei zal ook de levensduur van deze vroegbloeiende heesters verlengen.

Voor welke planten?

Deze snoeimethode kan gebruikt worden voor struiken die hun blad verliezen in de winter en bloeien in het voorjaar of in het begin van de zomer. Pas geplante struiken dienen enkel getrimd en in vorm gesnoeid te worden. Bij overwoekerende struiken is een drastische snoei soms noodzakelijk zodat ze kunnen herstellen.

Vroegbloeiende groenblijvende heesters worden op een iets andere manier gesnoeid. Lees hier hoe u deze kunt onderhouden.

Wanneer snoeien?

Vroegbloeiende struiken worden direct na de bloei gesnoeid. Afhankelijk van de heester worden ze gesnoeid op het einde van de winter, in de lente of in het begin van de zomer.

Ze bloeien op het hout van het voorgaande jaar. Door direct na de bloei te snoeien, krijgt de jonge scheut de maximale tijd om voor het einde van de zomer de bloemen van het volgende jaar te produceren.

Hoe snoeien?

Het snoeien is afhankelijk van het type struik, maar bij alle vroegbloeiende struiken moet beschadigd, ziek of dood hout op regelmatige basis verwijderd worden. Snoei de struiken door beschadigde of dode scheuten af te knippen tot aan het gewenste vertakkingsniveau of tot aan de grond. Indien er teveel stengels zijn kunt u er enkele verwijderen tot aan de grond zodat de struik verder open groeit. Verwijder ten slotte alle zwakke scheuten tot aan het gewenste vertakkingsniveau of tot aan de grond, zodanig de struik zich kan concentreren op de sterke nieuwe scheuten die de beste bloemen dragen.

Bij bladverliezende heesters die bloemen geven op sterk jong hout, dient het uitgebloeide gedeelte teruggesnoeid te worden tot het niveau van de nieuwe scheuten. Knip jaarlijks tot 20 % van de verouderde stengels terug tot dicht bij de basis.

Na het snoeien kunt u een mulchlaag leggen en de struiken extra voeden.
 

Specifieke informatie over onderhoud en snoei voor elke plant is te vinden in onze Plantengids.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.