Het plantseizoen voor bomen met blote wortel is voorbij. Alle bomen en planten in pot of airpot daarentegen kunnen het ganse jaar door geleverd worden.

Molshopen in het gazon

Een mol in de tuin! De schrik van eenieder die zijn gazon met veel liefde en precisie aangelegd heeft. Een echte mollenperiode bestaat er niet, ze woelen bijna het hele jaar door en kunnen uw prachtige grasmat helemaal om zeep helpen.

Er bestaan verschillende systemen om mollen te verjagen, vangen en/of doden. In dit artikel doen we er een paar uit te doeken.

Waarom zitten er mollen in uw tuin?

De mol houdt van ondergronden die geschikt zijn om te graven. Te zanderige of te zware grond alsook grond vol stenen hoort niet bij de favoriete ondergronden van mollen. Is de grond goed van structuur, dan leven ze graag daar waar er veel voedsel aanwezig is. Een mol is verlekkerd op wormen, maden, larven, ... .

Heeft uw tuin de juiste ondergrond en zit er genoeg leven in, dan hebt u altijd kans dat er de een of andere dag een mol zijn kop boven de grond komt steken.

Mollen wegjagen

Hebt u last van mollen, dan hebt u één geluk. Een mol is een solitair dier, en de kans is groot dat de verschillende molshopen slechts van één mol afkomstig zijn.

Er zijn 2 dingen waar een mol moeilijk tegen kan: vervelende geluiden (zoals bvb geluid afkomstig van trillingen) en bepaalde geuren.

Wegjagen met geluid

Wilt u een eenvoudige methode om constant geluid te maken, steek dan een plastic fles in de molshoop met de opening boven de grond. De wind doet de rest van het werk. Het aanhoudende zoemende geluid van de wind zou storend werken voor de mol.

Er bestaan tevens systemen op de markt die u in de grond kan steken en op regelmatige basis een voor de mol irritant geluid produceren.

Wegjagen met geur

U kan het natuurlijk ook op meerdere fronten tegelijk spelen. Probeer een doorgesneden ui of wat licht geplette look in de molshoop te plaatsen. Dit systeem lijkt voor menig lezer reeds een succesvolle en ecologische toepassing geweest te zijn.

Tevens blijkt de bloem van de keizerskroon bijzonder effectief voor het wegjagen van de mol. De geur van vossen of honden schrikt mollen af en doet hun zoeken naar een andere locatie om “boven water” te komen. De keizerskroon geeft een geur af die dicht bij deze dierlijke geuren komt.

Mollen vangen

Er zijn verschillende manieren om mollen te vangen. Sommige hebben een betere afloop voor de mol dan de andere. Hieronder vindt u een lijstje van de meest populaire mollenvangers:

  • De mollenkoker: een diervriendelijke methode om mollen te vangen. Door de mollenkoker in de molshoop in te graven, verhindert u de mol de uitgang. Hij kruipt in de koker waarna een luikje zich achter hem sluit. U kan de mol vervolgens vrij laten op een andere plaats (liefst ergens in een veld ver weg van uw tuin).
  • De mollenklem: is minder diervriendelijk. Door de klem in de molshoop te plaatsen, vangt u de mol op een gelijkaardige manier als u zou doen met een muizenval. Eenmaal toegeklapt kan u de dode mol verwijderen.
  • Rookpatronen: helemaal niet diervriendelijk en tevens schadelijk voor mens en andere dieren. De mol wordt bij het plaatsen van een rookpatroon vergast. U sluit alle ingangen van de mol af en plaatst een rookpatroon in één van de ingangen. Het gas doet de rest.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.