Mijn kippen vernietigen het gras

Hebt u een deel van uw gazon of grasperk afgemaakt voor kippen, dan zal u al snel merken dat gewoon gazongras er snel aan zal moeten geloven. Door het veelvuldig scharrelen en pikken vernietigen kippen elk gazon in een mum van tijd.

Wilt u vermijden dat de kippen op blote aarde moeten lopen (wat al snel een modderpoel wordt), en u ziet het kippenren toch nog het liefst bedekt met een mooie groene graszode, dan moet u het zwaardere geschut onder de grassoorten bovenhalen: weidegras!

Wat is weidegras?

Weidegras is een van de meest productieve grassoorten. Kenmerken voor weidegras zijn:

  • Mooie dichte graszoden
  • Kan heel kort gemaaid worden zonder er schade van te ondervinden. Wordt veel gebruikt in de landbouw om vee op te laten grazen. Het kan dus tegen een stootje.
  • Goede resistentie tegen ziektes
  • Stevige diepe wortels

Dit maakt weidegras uitermate geschikt voor het houden van kippen. Bovendien bevat weidegras een bron van eiwitten die een goede combinatie vormt met granen.

Wanneer gras overwegen in een kippenren?

De bezettingsgraad van uw kippenren is van cruciaal belang om te beslissen om al dan niet weidegras in uw ren te zaaien.

Algemeen wordt aangenomen dat u minstens 10 tot 25 m2 per kip nodig hebt om uw grasmat een gezond leven te gunnen. Hoe meer m2, hoe beter uiteraard. Hebt u minder dan 10 m2, dan kan u ervan op aan dat het gras een korte levensduur beschoren is.

Levensduur van het gras maximaliseren

Om ervoor te zorgen dat het gras telkens voldoende tijd krijgt om te herstellen, kan u de ren beurtelings voor de helft afspannen. Zorg er dan wel voor dat u de minimum oppervlakte per kip behoudt. Zo zal u merken dat u al snel niet veel over hebt wanneer u aan 10 m2 per kip gerekend had, zonder de afspanning.

In het voorjaar kan u tussen het gras ook nog wat tarwe, gerst en haver zaaien om de variëteit tussen het gras te verhogen.

Hou er tevens rekening mee dat kippen graag eens een “zandbad” nemen. Voorzie daarom nog wat plaats waar de kippen zich rustig kunnen woelen in het zand. Het zorgt er namelijk voor dat de parasieten tussen de veren gedood worden.

Laat het gras ook niet te lang worden. Er zitten meer voedingsstoffen in nieuw gras dan in “oud” gras. Wordt het gras te lang, maai het dan met de grasmaaier.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.