Lavendel snoeien: wanneer en hoe?

Mooie volle lavendelplanten zijn een streling voor het oog en geven een heerlijke typische geur af. De plant leent zich bijgevolg perfect om dicht bij een terras geplant te worden. Wilt u het maximum uit uw lavendelplant halen, dan doet u er goed aan op de juiste momenten en op de juiste manier bij te snoeien.

Er zijn 2 belangrijke snoeiperiodes: 1 keer in maart en 1 keer in augustus.

Snoei in maart

Eind maart (en wanneer er geen vorst meer voorspeld wordt!) snoeit u de lavendel terug tot net boven het hout. U houdt op deze manier slechts een klein stompje meer over, maar al snel zullen er nieuwe scheuten aan de plant komen en komt deze weer in volle groei (en bloei). Gebruik hiervoor een snoei- of haagschaar.

Snoei in augustus

Wanneer de lavendel uitgebloeid is, is de tijd rijp om de lavendel voor de 2e keer te snoeien. Deze keer snoeien we enkel maar de uitgebloeide stengels weg. Gebruik hiervoor een snoeischaar zodat u de afgeknipte stengels gemakkelijk kunt opvangen met uw andere hand. Dit maakt de opkuis achteraf nog zo makkelijk.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.