Vanaf september is alle plantgoed met blote wortel, kluit of draadkluit opnieuw beschikbaar. Alle planten in pot of airpot kunnen het hele jaar door geleverd worden.

Een compostbak maken

Zelf een compostbak in elkaar knutselen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Tegenwoordig bestaan er goedkope composteerbakken uit kunststof die eenvoudig te monteren zijn én nog eens moduleerbaar zijn ook. Maw, u kan het geheel uitbreiden met zoveel extra bakken als u zelf wil.

In dit artikel beschrijven we het systeem van ECO-oh!, wat u tegenwoordig bijna overal kunt vinden. Ga eens een kijkje nemen op de website van uw gemeente (recyclage/huisvuil afdeling) en de kans is groot dat u hem tegenkomt.

Cadeau Tip: Waar kan u deze compostbak kopen?

  • Op http://www.eco-oh.com
  • In veel gemeentes kan u via de afvaldienst deze compostbak verkrijgen aan een sterk gereduceerd tarief. Neem zeker eerst eens een kijkje op de website van deze dienst in uw gemeente!

We raden aan om minstens 2 bakken te voorzien. Echter, met 3 bakken kan u uw composteerproces optimaliseren.

In dit artikel zetten we een ECO-oh! compostbak en een aanbouwmodule in elkaar.

Stap 1: De locatie voorbereiden

Op de locatie waar u de composteerbakken wenst te plaatsen zorgt u voor een mooi egale ondergrond, zonder hoogteverschillen. Voor de eerste compostbak hebt u een een ruimte nodig van 119 cm x 116 cm (lengte x breedte), voor de 2e voorziet u 110 cm x 116 cm.

Stap 2: De krijtlijnen uitzetten van bak 1

Zet de 4 hoeksteunen uit en schuif de eerste rij wanden in de daarvoor voorziene gleuven. Zet álle onderste wanden vast mbv de bijgeleverde schroeven. Let erop dat de onderkant van elke wand gelijk komt met de onderkant van elke hoeksteun én dat ze waterpas lopen.

bak 1 uitzetten

Opgelet! Eenmaal u de bak verder in elkaar zet, draai dan geen enkel paneel, behalve het onderste, langs de voorkant vast. Als u later uw compost wil keren, kan u op deze manier de voorste panelen terug wegnemen om gemakkelijk te kunnen werken.

Stap 3: Bouw op naar boven

Nu wordt het gemakkelijk. Plaats op elke geplaatste wand het bijgeleverde tussenstukje. Dankzij dit stukje kan u de ruimtes tussen de panelen mooi gelijk maken. Zorg er steeds voor dat de wanden waterpas zijn zodat u, eenmaal bovenaan gekomen, niet met een schuine bovenkant eindigt. Als u waterpas begonnen bent, hoeft u hier natuurlijk weinig problemen te verwachten.

Gebruik van het tussenstukje + waterpas

De wanden draait u op deze manier vast, rij per rij.

De wanden vastvijzen

Stap 4: De voorkant afwerken

Wanneer u klaar bent met de 2 zijkanten en de achterkant, kan u de voorste panelen erin schuiven. Gebruik de tussenstukjes om een gelijke afstand tussen de 4 panelen te bewaren. Nogmaals: draai de bovenste 3 wanden niét vast!

De wanden vastvijzen

Stap 5: De aanbouwmodule plaatsen

De aanbouwmodule dient u op dezelfde manier op te bouwen als de eerste bak. Zorg er van in het begin voor dat u waterpas begint en dat de onderkant van de onderste panelen gelijk loopt met de onderkant van de hoekpalen. Indien het niet gelijk loopt, graaf de grond een beetje weg of hoog op mbv enkele stenen.

Stap 6: Composteren maar!

Nu bent u klaar om te beginnen composteren. In de eerste bak gooit u al het verse groenafval. Zorg steeds voor een goede mix van groen en bruin afval.

Voorbeelden van groen afval:

  • Keuken afval zoals bladeren van groenten, koffiefilters, aardappelschillen, etc… Nooit bereide producten (zoals bvb gekookte aardappelen of mayonaise)
  • Grasmaaisel (in beperkte hoeveelheden)
  • … maw, materiaal met veel vocht en weinig structuur

Voorbeelden van bruin afval:

  • Fijne takjes
  • Snoeisel van hagen (bvb beukenhaag) is zowel bruin (takjes) als groen (bladeren)
  • Hooi
  • … maw, materiaal met weinig vocht en veel structuur.

Vanaf het ogenblik dat de compost klaar is in de eerste bak, kan u het overgooien naar de 2e bak (en 3e indien beschikbaar). Vanaf de 2e bak zorgt u best voor een afdakje om uw (semi)rijpe compost te beschermen tegen regen.
 

 
 

 

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.