Bruine plekken bij coniferen (Spar, Taxus, …)

Bruine plekken bij coniferen is een vaak voorkomend probleem. Veel wordt gedacht aan droogte, maar ziektes, ongedierte of zelfs een verkeerde snoeiwijze kunnen hiervoor aanleiding geven.

Coniferen

Een conifeer is een “kegeldrager”. Ze heten zo omdat de zaaddragende structuren in een kegelvrucht (of strobilus) georganiseerd zijn. Er zijn nooit echte vruchten, al kunnen er wel structuren zijn die fruitachtig overkomen, zoals bij de Jeneverbes en bij Taxus. De bestuiving vindt altijd plaats door de wind. (zie Wikipedia)

Voorbeelden van coniferen zijn Taxus, Spar en Cipres.

De bruine plekken komen veelal voor in de zomer, wanneer de planten in volle groei zijn.

Oorzaken van bruine plekken

Ongedierte en parasieten

Takluizen

Een veel voorkomende oorzaak van bruine pakken bij coniferen is de takluis (Cinara cupressi). Vooral in de late lente of zomer wordt de schade zichtbaar aan de basis van de conifeer maar evengoed op andere plaatsen. Veelal wordt de schade pas zichtbaar als de takluis reeds lang verdwenen is. U kan de takluis herkennen door zijn grijsbruine/oranjebruine kleur en 2 strepen op de rug die smal beginnen aan de kop en verder verbreden met de vorm van het lichaam mee.

Takluizen kan u op een natuurlijke manier bestrijden met bvb “Pyrethro-Pur” of door gebruik te maken van gewone insecticides. Bestrijding doet u vanaf de eerste tekenen van schade zichtbaar worden.

Schildluizen

Soms kan de (jeneverbes)schildluis ook aan de bron liggen van bruine plekken. De jeneverbesschildluis (Carulaspis juniperi of Juniper scale) ziet er een beetje uit als een spiegelei: een wit vlekje met een geelachtig midden. Alvorens de oorzaak bij deze schildluis te leggen, controleert u echter best ook de gezonde delen van de haag. Wanneer ook hier deze schildluis voorkomt, dient u de oorzaak waarschijnlijk elders te zoeken.

Ziektes

Honingzwam en Phytophthora wortel-rot

Wanneer slechts 1 van de planten verkleurd en bruin wordt, kan de oorzaak te vinden zijn bij de honingzwam of bij Phytophthora. In voorkomend geval zal de plant veelal volledig afsterven en dient deze vervangen te worden. De grond dient zoveel als mogelijk vervangen te worden en een goede drainage van de grond zal het risico op de ziekte drastisch verminderen. In het geval van Phytophthora kan het zelf aan te raden zijn om de plant te vervangen door soorten die minder gevoelig zijn voor deze ziekte. Dit omdat het moeilijk is alle contaminatie te verwijderen.

Pestalotiopsis funerea

Deze ziekte wordt vooral gelinkt aan natte periodes, en dit vooral bij planten die reeds verzwakt zijn, zoals bvb door de takluis. U kan deze ziekte dus best voorkomen door de plant gezond te houden: geef water in droge periodes, zorg voor een goed gedraineerde grond, hou ongedierte weg, snoei op de juiste momenten, … .

Snoei op het juiste moment

Door te fel terug te scheren/snoeien kunnen bruine plekken ontstaan. Wanneer u snoeit, snoei bij voorkeur op een periode waarop de plant niet blootgesteld is aan droogte of hitte. Snoei bij voorkeur in een periode in de late lente of vroege zomer, wanneer het niet te warm is en voldoende water en voedsel beschikbaar is voor de planten. Bruine plekken komen trouwens frequenter voor bij coniferen wanneer ze getrimd worden in de herfst.

Voorkomen is beter dan genezen

Samengevat zorgt u er best voor dat u uw hagen best snoeit in de late lente en zomer, op momenten wanneer het niet te warm noch te droog is. U kan zeker tot 3 maal per jaar snoeien. Snoei dan bvb in april, juni en augustus. Snoei nooit tot op het oude hout terug aangezien een conifeer slechts een beperkt vermogen heeft om op oud hout terug te groeien. In het vroege voorjaar kan u alvast bemesten en een mulchlaag aanleggen om de planten een vliegende start te geven in het groeiseizoen.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.