Aardappelen kweken in pot

Als u een kleine moestuin hebt, en toch aardappelen wil kweken, dan is het kweken in potten een ideale oplossing. In een grote moestuin kan u in rijen werken, in een kleine moestuin of stadstuin kan u in zakken of in potten werken.

Om aardappelen in potten te kweken kan u volgend stappenplan hanteren:

  • U hebt verschillende aardappelsoorten die u kan kopen. Koop hiervoor “pootaardappelen”. Wij hebben gekozen voor “charlotte” aardappelen, een vroege aardappelsoort.
  • Alvorens u de aardappelen plant, dient u ze eerst voor te kiemen op een plaats waar er veel lichtinval is (afbeelding 1). Dit zal het groeiproces versnellen. U kan pootaardappelen voorkiemen door ze bijvoorbeeld in een eierdoos binnen op de vensterbank te plaatsen.

Afbeelding 1

  • Neem een ruime plantpot, waar er aan de onderzijde gaten in zitten. Op die manier kan het overtollige water wegvloeien (afbeelding 2).

Afbeelding 2

  • Neem vervolgens kwaliteitspotgrond (hierin is al compost en meststof verwerkt), meng deze met meststoffen specifiek voor aardappelen, en vul de bodem een 15-tal cm. Hier kan u dan de pootaardappelen in plaatsen met hun scheuten naar boven gericht (afbeelding 3).

Afbeelding 3

  • Dek de aardappelen af met dezelfde potgrond, plaats ze op een zonnige plaats in uw (moes)tuin, en geef een eerste keer overvloedig water.
  • Wanneer het eerste loof zichtbaar is (ongeveer 10 cm hoog), kan u de pot verder vullen, en uw aardappelplanten ophogen, dit noemen we “aanaarden”.

Ter info, de totale groeiperiode bedraagt ongeveer een 10-tal weken.
 

Veel succes!

Boer Bas

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.